Cea de a XVI-a ediție a Campionatului de Vinuri din Republica Moldova a avut loc pe 13 octombrie la VILLA Garden, ediție cu cele mai multe vinuri participante, 17 la număr. În cadrul degustării participanții s-au bucurat de muzică live de Anastasia Jantîc, cele mai delicioase cașcavaluri de la Istorii cu Cașcaval și au avut posibilitatea să admire expoziția „Human Maze” a fotografului sergiu.rotaru.photography.
Pe lângă publicul ce a participat la eveniment pe bază de bilete a fost prezentă și comisia de specialitate formată din sommelieri, vinificatori sau persoane cu o vastă experiență în domeniul vinificației și al vinului.
Astfel, în urma aprecierilor și notelor acumulate de la comisia de specialitate, pe primele locuri s-au clasat următoarele crame:
# Locul 3: Famber Winery, Merlot 2020;
# Locul 2: Corten Vin, Merlot 2016;
# Locul 1: Land Of Basarabia, Merlot Barrique Gold 2017.

În urma voturilor oferite de public, locurile de frunte au fost ocupate de vinurile ce urmează:
# Locul 3: Vinăria Javgur, Merlot Scena 2019;
# Locul 2: Corten Vin ,Merlot 2016;
# Locul 1, Câștigător al trofeului Vinador: Divus Winery, Merlot 2018.

„De această dată ridicăm premiul cel mare pentru MERLOT by DIVUS WINERY, din nou un motiv de mândrie și recunoștință publicului pentru votul de încredere și pentru apreciere în cadrul degustării realizată de VINADOR. Ca vinărie la început de cale, ținem să menționăm că noi pentru Merlot, ca soi de struguri, avem o dragoste aparte ce izvorăște din experiența vinificatorilor Vasile & Viorica Bratu, care au participat la crearea unor vinuri din acest soi în una din cele mai renumite zone din Franța, Bordeaux, și iată că acum, aici, acasă, își doresc la fel să o facă cu toată dăruirea de sine și în cel mai colorat și corect mod posibil de vinificare! Încă odată plecăciuni și mulțumiri participanților și echipei VINADOR. Noroc, la mai mult și la mai mare!”, a menționat Andrei Știrbu, Brand Manager Divus Winery.
În concurs s-au înscris 17 vinuri, de la 17 crame diferite din Republica Moldova. Lista completă, potrivit ordinii la degustare, este următoarea:
- Doina Vin
- Vinăria Poiana
- Sălcuța Winery
- Combinatul de Vinuri „Cricova” SA
- Dor Wine
- Chateau Cristi
- Carlevana
- Domeniile Scutelnic
- Imperial Vin
- Corten Vin
- Aurelis
- Maestro Wine
- Land of Basarabia
- Famber Winery
- Divus Winery
- Vinăria Javgur
- Vinăria Dac

Din Comisia de specialitate au făcut parte:
# Nicolae Luca: Director și fondator a Scolii de Sommelier;
# Constantin Stratan: Fondator și vinicultor EQUINOX;
# Alexei Maliuta: Wine comunicator, Membru Asociației de Sommelier din R.M.;
# Irina Staheeva: Director Scoala de Sommelieri din R.Moldova;
# Olesea Gurschi: Membru „ArtVin”, Sommelier, Consultant „Casa Piedra” Brașov;
# Vladlen Ujacov: Proprietar si vinificator Vinum.md, Degustator-expert, WSET2;
# Gheorghe Gabuja: Producător de vin artizanal, Cavaler al vinului, Sommelier, Antreprenor;
# Evgheni Sîrbu: Membru Asociata de Sommelieri din Russia, Vinficator SOMMA Winery;
# Daniela Jitaru: Degustator autorizat de ONVV / Specialist coordonator Lctbanpc / A.S.E.;
# Slavic Dogari: Absolvent școala de sommelieri din Moldova, membru ASE.
În cadrul campionatului, juriul a fost format din 100 de participanți, iubitori ai vinului, persoane inițiate sau mai puțin inițiate în acest domeniu, care au venit pe bază de bilete la eveniment. Aceștia au votat prin intermediul telefoanelor mobile, având acces la un formular pe care l-au primit în urma scanării unui QR cod. Vinurile au fost notate pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind cea mai mică notă și 10 cea mai mare. Exact în aceleași condiții au votat și membrii comisiei de specialitate, voturile comisiei fiind centralizate într-un alt formular.

Degustarea a avut loc în orb, ce înseamnă că participanții nu au știut ce vinuri degustă, acestea au fost dezvăluite doar la sfârșitul evenimentului. Marea degustare de Merlot are loc în cadrul Campionatului de vinuri din Republica Moldova. La fiecare eveniment sunt degustate în orb și apreciate vinuri monosoi sau realizate după un anumit procedeu de vinificație, rose-uri, cupaje, spumante.
Evenimentele au drept scop popularizarea vinurilor autohtone, promovarea unui consum moderat și corect al vinurilor în rândul populației.