De ce euro e mai ieftin decât dolarul? Motivele care au adus la deprecierea monedei europene

bani
Foto:#diez

12 iulie 2022 a intrat în istoria economică globală ca unul dintre cele mai greu de imaginat procese monetare care poate avea loc. Evident că vorbim despre lupta de supremație dintre dolar și euro. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, moneda euro a coborât sub pragul simbolic de un dolar. Prima oară acest lucru s-a produs în luna decembrie 2002. Tendința de „supremație” a dolarului continuă să se mențină la casele de schimb valutar și ne-am întrebat care este motivul aprecierii dolarului față de euro. Răspunsul l-am obținut de la economistul Alexandru Fala din cadrul Expert-Grup.

La baza acestui fenomen stau doi factori, potrivit lui Alexandru Fala.

I factor

„Primul factor ține de răspunsul autorităților monetare americane ca reacție la creșterea inflației. În SUA, inflația e mult mai dură. Ei [n.r. conducerea Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii] înăspresc politica monetară, iar asta înseamnă rate la dobânzi mai mari, lucru ce face mai atractivă plasarea surselor financiare (obligațiuni, hârtii de valori, depozite bancare). Prin urmare, crește rata dobânzii și investitorul poate câștiga mai mult dacă face plasamente bancare.”

II factor

„Situația este total inversă în Europa. Aici lucrurile stau puțin mai rău din cauza crizei energetice. Aici băncile centrale reacționează mai lejer la înrăutățirea situației economice, investitorii sunt mai rezervați să plaseze banii în instrumentele financiare din UE. Europenii au adoptat o politică monetară mai puțin restrictivă, ratele dobânzii au crescut mai rapid decât în SUA și al doilea moment este că SUA nu e atât de dependentă de resursele energetice ale Federației Ruse ca Europa.

În același timp, criza economică de acum este cauzată inclusiv de «miopia» anumitor state europene care s-au bazat prea mult pe resursele energetice din Federația Rusă.”

Altfel spus, deprecierea monedei europene în raport de dolarul american este legată de criza energetică care, la rândul său, a provocat criza economică, cea mai mare din 2008 încoace. SUA a majorat rata de bază pentru a opri creșterea inflației, în UE politica monetară a fost mai blândă, lucru care a contribuit la creșterea inflației.

Între timp, moldovenii au început să afișeze anunțuri de vânzare a bunurilor (automobile, apartamente, accesorii etc. ) sau de oferire în chirie a spațiilor locative în dolari sau includ prețul în valuta națională. De asemenea, sunt dezavantajați și persoanele care primesc remitențe și salarii în euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente