Astăzi este a 232-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În timpul zilei, armata rusă a lansat trei rachete și 21 de lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează acest lucru pe pagina de Facebook. Au fost efectuate 104 bombardamente de la mai multe sisteme de lansare de rachete. Peste 40 de regiuni populate de civili au fost afectate.
🟣 Rachetele AIM-120 AMRAAM pentru sistemele NASAMS vor fi furnizate de Regatul Unit către Ucraina în următoarele săptămâni. Acestea urmează să fie utilizate cu sistemele de apărare aeriană NASAMS pe care SUA le-au promis deja. Marea Britanie va aloca și 10 milioane de lire sterline pentru Pachetul global de asistență al NATO pentru Ucraina, care prevede achiziționarea de ajutoare neletale pentru armata ucraineană în ajunul iernii, și anume îmbrăcăminte de iarnă, adăposturi, generatoare, camioane cu combustibil și ambulanțe. Detaliile au fost oferite de secretarul de stat britanic pentru apărare, Ben Wallace, citat de Ministerul ucrainean al Apărării.
🟣 De la începutul lunii octombrie, armata rusă a transportat ilegal aproximativ 170 de copii din regiunea Herson. Acest lucru se precizează în rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 18.00, publicat pe rețeaua de socializare Facebook.
🟣 Noaptea, orașul Nicolaev a fost supus bombardamentelor masive cu rachete S-300. O clădire rezidențială cu cinci etaje a fost bombardată. Salvatorii au reușit să scoată de sub dărâmături cadavrele a doi bărbați în vârstă de 31 și 39 de ani și a unei femei de 80 de ani. Este continuată căutarea a încă șapte persoane. În timpul zilei echipa de salvatori a eliberat un băiat în vârstă de 11 ani, care a petrecut aproximativ șase ore blocat sub dărâmături. Anunțul a fost făcut de Departamentul Principal al Serviciului de Stat de Urgență.
🟣 Joi, 13 octombrie, a avut loc un alt schimb de prizonieri cu Federația Rusă. Au fost eliberați 14 soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei, patru soldați ai trupelor, un gardian național și un soldat al marinei, transmite agenția de știri UNIAN.
🟣 Ca urmare a bombardării nocturne a raionului Nikopol, un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost rănit, acesta fiind acum în stare gravă la spital. Peste 30 de case cu mai multe etaje și private, conducte de gaz și linii electrice au fost avariate în oraș. Aproximativ 2 000 de familii au rămas fără electricitate. Șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentân Reznicenko, a precizat că obuzele rusești au aterizat și într-un spital, într-o grădiniță, într-un muzeu de cunoștințe locale, într-o catedrală, în magazine, într-o piață, într-o fabrică și într-un oficiu poștal.
🟣 În ultimele două zile, 11 și 12 octombrie, două avioane ucrainene s-au prăbușit în regiunea Poltava. Un pilot a decedat, în rândul civililor nu au fost înregistrate victime. Datele sunt prezentate de șeful Administrației Militare Regionale Poltava, Dmâtro Lunin.
🟣 Peste 25 000 de ucraineni au semnat o petiție pentru a introduce un regim de vize cu Belarus. Președintele Volodâmâr Zelenski a remarcat că acum granița cu Ucraina este aproape complet închisă. Zelenski a spus că un singur punct de control operează la granița dintre Ucraina și Belarus, dar într-un mod limitat. Totodată, el a indicat că restricțiile sunt în vigoare din 26 februarie. Doar cetățenii Ucrainei pot intra prin acest punct, iar străinii, inclusiv cetățenii din Belarus, nu pot. Propunerea de a introduce un regim de vize cu Belarus a fost trimisă Cabinetului de Miniștri.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!