(video) A fost lansat site-ul unde puteți scrie cerere pentru compensații la energie

Facturi
Foto:diez.md

A fost lansat site-ul compensatii.gov.md, cu programul „Ajutor la contor”. Utilizatori trebuie să se înregistreze, să intre în cont și să completeze cererea pentru a primi un grad de vulnerabilitate din partea guvernului pe perioada rece a anului. În funcție de rezultatele obținute, cetățenii vor primi compensații la energie termică/gaz.

Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice pe compensatii.gov.md. Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică:
# consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
# consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
# consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
# consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
# consumatori non-vulnerabili.

Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, primele compensații se vor regăsi în facturile din luna noiembrie. Totodată, acesta a declarat că guvernul urmează să emită o hotărâre unde vor fi indicate valorile exacte ale compensațiilor pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Mai jos vedeți un video instrucțiune privind completarea cererii pentru compensația consumului de energie.

Persoanele care vor solicita compensații, vor trebui să introducă și datele ce fac referire la venituri obținute de fiecare membru al gospodăriei casnice, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele șase luni.

În veniturile declarate se includ toate sursele indiferent de proveniența acestora: salariile, prestațiile de asigurări sociale, dividendele, încasările din activitatea de antreprenoriat, ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului și alte surse de venit.

În veniturile declarate nu se includ următoarele:
# indemnizaţia unică la naşterea copilului;
# ajutorul oferit la deces;
# plăţile oferite la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale sau situaţiilor excepţionale;
# alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere.

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.

În perioada noiembrie 2022-martie 2023, Guvernul Republicii Moldova va compensa parțial creșterea tarifelor la resursele energetice prin Programul „Ajutor la contor”. Pentru a primi compensații, înregistrați familia dumneavoastră electronic sau apelați la bibliotecarul sau asistentul social din localitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente