Asociația pentru Dezvoltare Creativă anunță lansarea înscrierilor pentru participanți (delegates) la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2022.
Aceasta este o șansă unică de a experimenta rolul diplomaților de rang înalt, reprezentând țara lor în cadrul celei mai importante structuri internaționale – Națiunile Unite.
Model United Nations Moldova, cunoscut sub numele de MDMUN, este o conferință extracurriculară al cărei scop este educarea despre activitatea Națiunilor Unite. Acționând ca reprezentanți ai unei țări, agenții internaționale sau ai unei entități politice sau sociale, veți lua parte la dezbateri, studii de caz individuale și documentații pe teme de actualitate în geopolitică, protecția mediului, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură.
Conferința va avea loc în limba engleză, și se va desfășura în perioada 25-29 octombrie la Chișinău.
Anul acesta, conferința va consta din patru comisii:
# United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
Topics:
# Refugee Management in African Host Countries and the Prevention of Human Trafficking;
# Assisting host countries in sustainable economic integration programs for medium and long-term refugees.
# United Nations Security Council (UNSC)
Topics:
# Israeli-Palestinian Conflict and the Future of the Two-State Solution;
# Reforming the Responsibility to Protect Doctrine.
# Disarmament and International Security Committee (DISEC)
Topics:
# Creating a framework for preventing and combating arms trafficking in fragile areas;
# Limits and ethics to information gathering, espionage and intelligence.
# World Food Programme (WFP)
Topics:
# Food Security in Conflict Zones;
# Capacity-building and asset creation in hunger endangered areas.
Aceste comitete au rolul de a aborda problemele relevante (care vor fi pregătite în prealabil de către organizatori), de a menține o discuție productivă și de a încheia sesiunea cu adoptarea uneia sau mai multor rezoluții. Subiectele și ghidurile de studiu pentru fiecare subiect vor fi împărtășite după ce se va face selecția delegaților.
În calitate de reprezentanți ai țărilor care vă vor fi alocate, responsabilitatea ta va fi să te documentezi corespunzător și pe larg despre temele propuse discuției, conform poziției țării tale, trecând dincolo de informațiile generale care vă vor fi furnizate în ghidurile de studiu.
Astfel, folosind aceste cunoștințe, vei contribui la activități de lobby, dezbateri, întâlniri prezidate sau neprezidate, reprezentând poziția și interesele țării a cărui delegat ești. În cele din urmă, așteptarea noastră este că veți ajunge la un consens concretizat în rezoluțiile care vor fi transmise președinților comisiilor dumneavoastră.
Tinerii activi dornici să învețe și să descopere lucruri noi sunt invitați să aplice la MDMUN 2022! În timpul conferinței, delegații vor fi împărțiți în echipe mici din 15 țări.
Criterii de participare:
# tânar/ă, activ/ă în școală/liceu/universitate, centre de tineret, consilii de tineret, ONG-uri;
# vârsta de 16-21 ani;
# disponibil/ă pentru a participa pe toată durata conferinței din 25-29 octombrie (nu se acceptă absențe);
# nivel bun de înțelegere și vorbire în limba engleză;
# dornic/ă să afle mai multe despre Națiunile Unite, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, diplomație, dezbateri, relații internaționale, redactarea rezoluțiilor.
Participanții MDMUN ediția 2020 – 2021 sunt de asemenea încurajați să-și depună dosarul.
Mai multe despre conferință puteți afla aici.
Înregistrează-te aici pentru a fi delegat(ă). Termen limită: 14 octombrie 2022.
Obiectivele MDMUN:
# creșterea nivelului de cunoaștere a obiectivelor, structurii și politicilor și procedurilor Organizației Națiunilor Unite;
# creșterea capacității tinerilor din Moldova în a cerceta și discuta problemele globale și în a colabora pentru a identifica posibile soluții;
# promovarea unei mai bune înțelegeri a altor țări și culturi din întreaga lume;
# creșterea capacității de liderism a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale;
# creșterea capacității tinerilor din Moldova de a implementa proiecte de voluntariat menite să promoveze obiectivele de Dezvoltare Durabilă în comunitățile lor locale;
# creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
Programul e realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, susținuți de Ministerului Educației și Cercetării, Biroul de cooperare al Elveției și UNFPA Moldova. Partener al programului – ONU Moldova.