Indemnizații, scumpiri de gaz și energie termică. Lista modificărilor care intră în vigoare în Moldova din 1 octombrie 2022

oameni
Foto: #diez

1 octombrie vine cu mai multe modificări pentru cetățenii Republicii Moldova. Unele schimbări sunt îmbucurătoare, altele mai puțin. Așadar, în acest articol am adunat toate modificările care se întâmplă în țară începând cu ziua de astăzi, 1 octombrie 2022.

# Acordarea unui sprijin financiar unic, de 1 500 de lei, pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care încasează de la stat mai puțin de 5 000 de lei pe lună. Ajutorul financiar va fi alocat începând cu 1 octombrie 2022. De acest ajutor vor beneficia peste 654 000 de moldoveni.

# Începând cu 1 octombrie 2022, toți părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului vor beneficia de o indemnizație lunară de 1 000 de lei, indiferent dacă sunt persoane asigurare sau neasigurate social. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1 000 de lei pentru persoanele neasigurate.

# Indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (doi și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină, se majorează de la 1 octombrie 2022, de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil.

# Începând cu 1 octombrie curent, indemnizația de maternitate va fi acordată automat, fără necesitatea de a depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale. Mai multe detalii vedeți aici.

# Angajații din sectorul public, cu un salariu mai mic de 15 000 de lei (brut), vor primi un ajutor unic de 3 000 de lei (în două tranșe câte 1 500 de lei).

# Menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 de lei. Pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de circa 245 000 de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 502 495 000 de lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

# Salariile în sectorul medical se majorează cu 10 % începând cu 1 octombrie. Deputații au votat modificare a legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022. Legea modificată prevede venituri în sumă de 12,559 miliarde de lei, cu 186 de milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Volumul cheltuielilor a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei.

# Începând cu 1 octombrie, itinerarul rutei municipale de troleibuz nr. 35 „str. Vasile Alecsandri-or. Durlești” se modifică după cum urmează: de pe șos. Hâncești pe str. Academiei, Drumul Viilor, str. Pietrarilor, șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit. Mai multe detalii vedeți aici.

# Începând cu 1 octombrie, consumatorii vor achita tarife noi pentru energia termică și apă caldă. ANRE a aprobat noile tarife reglementate. Tarifele le puteți vedea aici.

# Din 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor. Mai multe detalii vedeți aici.

# În luna octombrie, prețul gazului achiziționat de către Moldova va fi de aproximativ 1 050 de dolari per mia de metri cubi, ceea ce este cu aproximativ 800 de dolari mai puțin decât achităm acum.


Dacă ne-a scăpat ceva și mai sunt modificări operate din 1 octombrie, nu ezita să ne scrii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente