Nunțile sunt parte din ADN-ul moldovenilor. Dacă nu faci tu o nuntă, atunci măcar pleci la cel puțin una pe sezon. Acest eveniment frumos l-am moștenit de la bunicii și părinții noștri, în special am primit în dar un set bine completat de tradiții specifice poporului nostru. Totuși, dorința de a deveni unici și de a crea un moment deosebit pentru invitați ne îndeamnă să încercăm ceva nou și inedit. Astfel, pentru a afla mai multe despre noile tendințe ale moldovenilor, am discutat cu Alina Ciobanu, organizatoare de nunți care are o experiență de șapte ani în domeniu.
Tendințele nunților moldovenești în ultimii ani
„În ultimul timp sunt foarte multe solicitări de nunți de tip hambar și open-air. Au început să intre iarăși în tendință nunțile de acasă și cele în cort, dar desigur că acestea sunt mult mai moderne decât erau pe timpuri. De asemenea, acum există o nouă tendință de nunți europene unde se pune accentul pe distracție”, menționează Alina.
Potrivit organizatoarei, o altă preferință a ultimilor ani a devenit și nunta fără nași, precum și cea în stil „apartament” – nuntă foarte mică cu un cerc restrâns de invitați.
„În acest an a existat o nuntă în premieră doar cu mire și mireasă. A fost ceva inedit, pentru prima dată în cei șapte ani de experiență, am fost abordată să organizez o nuntă doar cu mirele și mireasa. A fost un proiect deosebit”, spune organizatoarea.
O tendință care vine din afară și care a devenit foarte populară printre moldoveni este nunta în stil toscan, ceea ce înseamnă că un accent deosebit se pune pe detalii, decor și accesorii.
„Nunțile în stil toscan sunt nunțile vaporoase care pun mai mult accent pe decor și mai puțin accent pe mâncare. E o tendință nouă prin care se trece de la mesele cu zeci de bucate la mese în stil fourchette, unde este servită o gamă vastă de gustări, atât calde cât și reci, iar la mesele propriu-zise să oferă doar mâncare personalizată”, specifică Alina.
Potrivit organizatoarei, dacă facem un fourchette destul de consistent și bogat în aceste două ore de „întâmpinare”, unde oamenii socializează și mănâncă, atunci când se așază la clasica masă acestora li se aduce până la trei feluri de mâncare, ulterior bucate calde și la final sarmale. „La unele nunți însă se face ceva mai deosebit și în loc de sarmale este propusă pasta carbonara”, scoate în evidență Alina.
Mâncarea asiatică, de asemenea, a devenit un moment unic la nunta moldovenilor. „Atunci când facem un fourchette, putem face o combinație din stilul european și cel asiatic, nu prea punem bucate tradiționale moldovenești la zona de fourchette”.
În calitate de organizatoare de nunți, Alina recomandă proaspăt căsătoriților să nu se axeze pe clasicile fructe și dulciuri la banchetul de întâmpinare a oaspeților. „Noi optăm pentru un banchet din gustări europene și/sau asiatice, precum și fructe, iar clasicul candybar să vină după prima masă caldă”, evidențiază aceasta.
Dulciurile au scopul de a suplini ceaiul ori cafeaua și nu sunt gustări de întâmpinare. Potrivit Alinei, tarta dulce automat strică pofta de mâncare și atunci care este sensul să facem mese bogate? Aceasta recomandă să optăm pentru combinații mai interesante.
„Rețeta” unei mese de banchet unice
În continuare vrem să vă oferim sfaturi și recomandări pentru o masă de banchet unică. Am vorbit cu specialiștii rețelei de restaurante Esushi și am aflat cum are loc procesul de pregătire a unui fourchette cu mâncare asiatică și cât de accesibil este acest tip de catering.
„În ultima perioadă a devenit popular acest trend. Oamenii din ce în ce mai mult tind să-și diversifice evenimentele și să-și uimească invitații cu bucate selecte, cât și să le ofere un mic show culinar în timpul sărbătorii”, menționează reprezentanții rețelei de restaurant.
Realizarea meniului are loc împreună cu managerii de la bucătărie care oferă o alegere selectă a sushi rolurilor pe care bucătarii restaurantului le prepară înainte de eveniment sau chiar în timpul evenimentului, dacă cineva alege serviciul de masterclass.
Potrivit celor de la Esushi, ideea de a oferi posibilitatea unui astfel de banchet cu tematică asiatică la o nuntă sau la alt tip de eveniment a venit în urma numeroaselor solicitări din partea clienților lor care își doreau să întâmpine oaspeții cu un sushi bar stilat și apetisant.
„O altfel de petrecere va uimi toți invitații cu un show time, sushi party și/sau masterclass chiar la locația aleasă. De asemenea, invitații pot găti alături de cei mai iscusiți bucătari de la Esushi, dezvăluind secretele celor mai selecte roll-uri și bucurându-se de propriile creații delicioase”.
Acest tip de banchet se potrivește pentru orice tip de sărbătoare: zi de naștere, petrecere, evenimente de familie, evenimente business, evenimente fashion, nunți, bachelorette party etc.
Cele mai recomandate bucate sunt rolurile cu creveți, somon și legume. Acestea sunt aromate și vor oferi oaspeților o varietate de alegere a gusturilor preferate. Bucatele servite vara nu diferă de cele servite în sezonul rece. Diferența dintre acestea o face doar locația aleasă. Băuturile sunt create de barmanul chef în funcție de meniul solicitat, iar cocktailurile de sezon sunt preparate doar din ingrediente naturale.
Vezi aici selecția bogată de cocktailuri disponibilă în restaurantele Esushi.
„Consumatorul, la etapa planificării evenimentului, ne contactează pentru o solicitare de meniu. Ne informează cu privire la cantitatea de oaspeți și preferințele în meniu. Toată informația este analizată cu echipa de manageri și bucătari, ulterior clientul primește o mică prezentare și meniul elaborat pentru evenimentul său. În funcție de meniul selectat de client, noi mereu venim cu recomandări despre cantitatea perfectă a gustărilor alese, luând în considerare numărul invitaților, precum și prezența altor meniuri și gustări în cadrul evenimentului”, indică reprezentanții Esushi.
Acest tip de fourchette este unul accesibil și are prioritate față de altele prin modul în care gustările proaspăt pregătite din ingrediente precum peștele, creveții, ori selecția vegană de sushi, se combină cu alte tipuri de gustări planificate pentru eveniment.