Ziua mondială de luptă împotriva rabiei: peste 59 000 de oameni mor, anual, din cauza rabiei. Cum să te protejezi

rabia caine
Foto:AP / Wally Santana

Ziua mondială de luptă împotriva rabiei este marcată anual, pe 28 septembrie, fiind coordonată de Alianța Globală pentru Controlul Rabiei (GARC). În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul: „Rabia: o sănătate, zero decese”.

Activitatea este dedicată eliminării rabiei atât la oameni, cât și la animale, în sprijinul realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD): zero decese până în 2030.

Rabia, boală care poate fi prevenită în proporție de 100 %, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor în peste 150 de țări. Peste 59 000 de oameni mor, anual, din cauza rabiei. Mușcătura unui câine infectat reprezintă principala sursă de infecție în 99 % din cazuri de rabie umană. Din toate persoanele mușcate de animale suspecte, 40 % sunt copii sub vârsta de 15 ani.

Dacă în ţările Africii şi Asiei sursa principală de infecţie pentru om o constituie câinii, în Republica Moldova această este reprezentată de vulpi. Numărul excesiv de vulpi condiţionează apariţia lor (în căutarea hranei) în localităţi, în fâșiile forestiere adiacente, unde sunt frecvent întreţinute animalele ierbivore domestice (ovinele, bovinele, caprinele) şi fiind deseori agresate, îndeosebi de vulpile bolnave, devin în continuare şi ele surse de infecţie pentru oameni. De asemenea, o sursă puternică de răspândire a rabiei în țară o prezintă şi câinii fără stăpân, numărul cărora creşte considerabil în ultimii ani.

Pe parcursul anilor 2020-2021, în Republica Moldova, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate. Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pe parcursul anului trecut, numărul animalelor depistate cu rabie s-a diminuat semnificativ (de patru ori) – de la 82 în anul 2020 până la 20 în anul 2021. S-a micșorat, de asemenea, circulația virusului rabic în populația animalelor domestice (de la 66 la 16). Situația ar putea fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave, depistate în această perioadă – ele fiind principala sursă de infecție (de la 13 la patru), atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru cea domestică.

Conform rapoartelor statistice anuale, în instituțiile medico-sanitare teritoriale pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 4 790 de persoane agresate de diferite categorii de animale, ce corespunde practic indicatorului respectiv pentru anului 2020. Ca și în anii anteriori, majoritatea persoanelor (51,9 %) au suferit în urma contactului cu animalele, stăpânii cărora nu respectă regulile de întreținere a acestora.

Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. În acest context, ANSP menționează că graţie adresării precoce după asistenţa antirabică şi primirii tratamentului curativ-profilactic, apariţia rabiei este anual prevenită la 120-200 de persoane agresate de diverse animale cu diagnosticul confirmat de rabie.

Un rol deosebit în activitățile de prevenire a acestei boli aparţine populaţiei, care este chemată de a îndeplini următoarele măsuri profilactice:
# asigurați întreținerea câinilor de pe lângă casă la legătură și vaccinarea lor anuală contra rabiei. Rețineți – vaccinarea câinilor poate întrerupe ciclul de transmitere a rabiei!;
# consultaţi animalul suspect de boală la specialistul veterinar;
# evitaţi prinsul animalelor sălbatice de pradă, de asemenea contactul cu animalele fără stăpân;
# țineți animalele de companie supravegheate și departe de animalele sălbatice – fiecare stăpân e responsabil de sănătatea animalelor întreținute;
# nu lăsați mâncare pentru animale de companie sau resturi de masă afară, unde acestea vor atrage animale sălbatice sau fără stăpân.

În cazul contactului cu orice animal soldat cu mușcături, zgârieturi, salivare a oricărei părți a corpului spălaţi bine rana cu săpun sub apă curgătoare, prelucraţi marginile rănii cu tinctură de iod şi adresaţi-vă imediat după asistenţă medicală.

Dacă un animal a fost mușcat:
# animalul va fi manipulat cu grijă deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Obligatoriu mâinile vor fi protejate cu mănuși;
# trebuie chemat medicul veterinar sau informată subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
# animalul trebuie să fie supus examinării și după caz protocoalelor antirabice.


Dacă observați un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau primarului localității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente