Dinu Țurcanu, prorector Digitalizare: „Regiunea Cahul va deveni un exemplu pentru altele, prin susținerea transformării digitale a USCH” 

20220922_142624
Foto:UTM

În data de 22 septembrie, în sala de ședinţe a Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul (USCH), s-a desfăşurat un eveniment de maximă importanţă care a fundamentat principiile de colaborare și parteneriat dintre Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și USCH, pe subiectul priorităților de transformare digitală a Universității.

Grupul de lucru UTM-USCH a reunit reprezentanți ai instituțiilor menționate: din partea Universității Tehnice a Moldovei fiind delegat Dinu ȚURCANU, prorector pentru Digitalizare, iar Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul fiind reprezentată de conf. univ., dr. Iurie RUMEUS, şef department Inginerie şi Ştiinţe Aplicate, şi conf. univ., dr. Svetlana BIRLEA ONUTA, şef secţie IT, cadru didactic departmentul Inginerie şi Ştiinţe Aplicate, Facultatea Economie, Inginerie și Științe Aplicate. Cu un cuvânt de salut au intervenit, conf. univ., dr. hab. Sergiu CORNEA, rector al Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, și conf. univ., dr. Ion GHELEȚCHI, prorector pentru activitate ştiințifică și extracurriculară.

Urmare a analizei efectuate de către membrii grupului de lucru și a discuțiilor purtate pe subiectul priorităților de digitalizare ale USCH, au fost finalmente punctate obiectivele Acordului de Colaborare ce urmează a fi semnat, în perioada imediat următoare, între Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Astfel, grupul de lucru a confirmat stabilirea cadrului de colaborare a părților pentru asistarea reprezentanților USCH în procesul de modernizare și îmbunătățire a predării disciplinelor TIC, dar și digitalizării proceselor universitare. În context, s-a propus ca Universitatea Tehnică a Moldovei să intervină cu următoarele contribuții:

– Oferirea de acces la resursele informaționale pentru disciplinele TIC pentru cadrele didactico-științifice USCH (suport de curs, suport pentru activități practice, medii de simulare, produse software și instrumente digital în educație etc.);

– Asistarea cadrelor didactice USCH în evaluarea conținuturilor TIC;

– Contribuții la îmbunătățirea conținuturilor programelor de studii în conformitate cu cerințele pieței muncii și experienței UTM de colaborare cu domeniul privat;

– Facilitarea participării cadrelor didactice ale UTM în calitate de profesori invitați, dar și realizarea diverselor instruiri atât pentru cadrele științifico-didactice, cât și pentru personalul serviciului IT al USCH;

– Asigurarea parteneriatelor private interesate de colaborarea cu USCH pe domeniul IT;

– Suport în modernizarea infrastructurii informaționale a USCH în scopul digitalizării proceselor universitare.

În contextul pregătirii obiectivelor viitorului acord de colaborare, Dinu Țurcanu a menționat importanţa acestui parteneriat: „Când menţionăm domeniul TIC, trebuie să punctăm că IT-ul este, în primul rând, oamenii care dispun de competenţe în domeniu. Acest lucru duce la concluzia că, dacă dorim să dezvoltăm acest sector, dacă dorim să digitalizăm regiunea Cahul, avem nevoie de o sinergie între autorităţi, partenerii de dezvoltare şi mediul academic. Trebuie să maximizăm numărul de persoane cu competențe necesare, iar Universitatea Tehnică a Moldovei își va împărtăși experiența și bunele practici cu USCH în atingerea acestui scop! Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă! Alături de colegii mei din direcția IT a UTM, vom interveni cu suport în digitalizarea sistemelor informaţionale pentru USCH, instruiri pentru cadrele didactice în domeniul IT în cadrul programelor universitare, mentorat şi suport în procesul de actualizeze a planurilor şi programelor de studii, implementarea proiectelor comune. La această etapă, deja avem progrese în această direcție și acesta este doar începutul. Sunt sigur că regiunea Cahul va deveni un exemplu pentru alte regiuni ale Moldovei, deoarece astăzi mai mult ca niciodată toate părțile interesate, în special reprezentanții autorităților centrale și locale, conștientizează importanța dezvoltării sectorului IT nu numai în capitală, ci și în regiuni, promovează şi susţin Digitalizarea. Deoarece susținerea transformării digitale a economiei moldovenești este unul dintre domeniile prioritare ale cooperării UE – Republica Moldova, ne bucurăm de un sprijin enorm din partea partenerilor de dezvoltare, iar parteneriatul UTM-USCH este realizat în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC”.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente