Vrei să știi cum este să fii student(ă) la Drept în România? Mihaiela Munteanu împărtășește experiența sa de studii

colaj Miha
Foto:Foto: diеz.md

Probabil că majoritatea tinerilor s-au văzut măcar odată studenți la Drept. Fie că este vorba despre viitori avocați, juriști, judecători sau notari, tinerii (tinerele) au optat dintotdeauna pentru programele de studii care le oferă cât mai multe oportunități și care sunt relevante în construirea viitoarei cariere de vis. Deși unii (unele) tineri (tinere) aleg să studieze dreptul în Rеpublica Moldova, alții (altele) preferă să își continue studiile universitare peste hotare. Protagonista de astăzi studiază la Timișoara și în continuare va împărtăși din propria experiență de studii în România.

Mihaiela Munteanu este originară din satul Porumbești, raionul Cantemir. A absolvit Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul natal, iar în prezent este studentă în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

   „Încă dе mică avеam dorința dе a salva viеți”

Am fost curioși să aflăm cum a ajuns tânăra la Drept. Astfel, am aflat că Mihaiela Munteanu încă din copilărie își dorea să poată salva vieți. Deși o perioadă îndelungată și-a dorit să devină medică, a ajuns totuși studentă la Drept. „Încă de mică aveam dorința de a salva vieți. Și, dacă inițial acest concept m-a făcut să îmi doresc mult timp să fiu medică, în ultimii ani de gimnaziu ceva s-a schimbat în capacitatea mea de a percepe lucrurile și am înlocuit ideea de «a salva vieți prin intermediul operațiilor» cu aceea de «a salva vieți în dosare din justiție». Privind în retrospectivă, consider că dreptul este cea mai bună alegere pe care aș fi putut-o face în plan academic și profesional”, povestește tânăra. După cum am menționat anterior, Mihaiela este studentă la Timișoara în cadrul Universității de Vest. În cei trei ani de studii, orașul Timișoara a devenit „acasă”, pentru protagonista noastră, iar admirația pentru acest oraș a luat naștere imediat cum a pus piciorul pe tărâmurile din Banat. Mihaiela recunoaște că este încântată de studenția la Timișoara, pentru că a descoperit aici o mulțime de oportunități și oameni diferiți, dar talentați. „Dintr-o generație de sute de studenți, am avut șansa să dau peste oameni diferiți, dar extraordinari. Oameni care mă fac să mă simt în largul meu”, relatează studenta.

Studenția în Timișoara a învățat-o pe Mihaiela să se obișnuiască cu studierea a 200 de pagini sau mai multe într-o singură zi, dar în același timp i-a scos în față profesori care știu să recomande nu doar cărți de drept, ci și oricare alte genuri literare. „Pe mine, fiind o cititoare fidelă, acest lucru m-a impresionat și trebuie să recunosc că m-a și ajutat în gestionarea timpului și în prioritizarea practicilor care mă fac fericită”, a menționat Mihaiela.

Sursă foto: Mihaiеla Muntеanu/arhiva personală

   „Simțeam nevoia de a ieși din zona de confort”

Mihaiela a ales să își continue studiile universitare peste hotare, deoarece simțea nevoia de a ieși din zona de confort, dar și pentru a se obișnui mai rapid cu viața de om matur și cu tot ce prevede aceasta. „Simțeam nevoia de a ieși din zona de confort. De asemenea, eram conștientă de oportunitățile pe care mi le poate oferi învățământul din România și mi-am spus că acum este momentul potrivit să încep să fac ceva esențial pentru viitorul meu”, recunoaște tânăra care și-a dorit mereu să își facă studiile într-o țară străină. „Inițial a fost România, pentru masterat mă gândesc deja la o altă țară și deja urmează să văd prin ce alte colțuri ale lumii mă va mai purta viața”, a adăugat Mihaiela. Tânăra recomandă viitorilor (viitoarelor) studenți (studente) să aleagă dreptul pentru a combate concepțiile greșite despre tot ceea ce înseamnă o carieră în acest domeniu. „Avem nevoie de oameni care să demonstreze că nu doar cei care au rude în domeniu vor reuși. De asemenea, dreptul reprezintă o provocare intelectuală, dar și un domeniu care implică toate aspectele societății: de la drepturi fundamentale, până la relații internaționale. Și așa cum fiecare dintre noi are nevoie de afirmare, dreptul este soluția perfectă”, afirmă dânsa. Mihaiela recomandă viitorilor (viitoarelor) studenți (studente) la Drept să uite de mituri și prejudecăți, iar orașul Timișoara este, în viziunea tinerei, orașul perfect pentru anii de studenție: „Implicați-vă în această provocare și trăiți toate experiențele la intensitate maximă. Viitori (viitoarele) studenți (studente) la Drept, vă aștеpt la Timișoara, orașul studențesc de care te atașezi foarte ușor, un oraș care pulsează în ritm și mișcare. Veniți să vă descoperiți interesele și să simțiți că aparțineți unui grup”, mai adaugă protagonista noastră.

Sursă foto: Mihaiеla Muntеanu/arhiva personală

  „Drеptul е o avalanșă dе informații”

Probabil vă întrebați cum este totuși să fii student(ă) la Drept în România? Și noi ne-am pus această întrebare, iar Mihaiela a răspuns: „Într-adevăr, Dreptul înseamnă o avalanșă de informații, dar nu e o facultate pe care nu o poți absolvi. În fiecare zi ajungi să te lovești de un mare zid de teorie, dar treptat te obișnuiești și ajungi ca mine în anul III, să nu te mai sperie sutele de legi și zeci de articole”. Astfel, de la Mihaiela am aflat că Facultatea de Drept nu înseamnă că studenții trebuie să se consume studiind toată informația, iar opiniile din cărți sunt, de fapt, pentru a ajuta viitorii (viitoarele) profesioniști (profesioniste) să înțeleagă anumite instituții de drept. Tânăra s-a obișnuit deja cu surplusul de informații, iar lecturarea zilnică o ajută să asimileze informația mai rapid și ușor. Da, Mihaiela învață și în weekend, dar are timp și pentru distracții, prieteni și hobbyuri. Așa este convinsă că nu stagnează și că va reuși să perceapă informația cât mai bine. „Fiecare materie de la Drept are un anumit grad de complexitate când vine vorba de însușirea acesteia, dar dacă încetezi să te plângi că este greu și nu ai timp, la un moment dat ajungi să îndrăgești acele materii pe care acum câteva săptămâni le considerai imposibil de înțeles. Secretul constă în a avea răbdare, ambiție și în a fi o persoană citită”, rеlatеază tânăra.

Ca la oricare altă facultate, studenții (studentele) dе la Drept au o mulțime de disciplinе dе însușit. De la Mihaiela am aflat că studiază foarte multe materii. Începând cu cele fundamentale și terminând cu cele facultative. „Studiem teoria generală a dreptului, drept constituțional, drept civil, drept penal, drept administrativ, drept roman, drept financiar, dreptul muncii, filosofie, sociologie juridică, retorică și multe altele. Fiecare disciplină aduce un plus de valoare propriei culturi generale și, în principiu, asta e ceea ce contează”, a menționat Mihaiela.

Sursă foto: Mihaiеla Muntеanu/arhiva personală

  „M-am alăturat unеi asociații dе voluntariat încă din primul an dе facultatе

Pentru a simți din plin atmosfera anilor de studenție, Mihaiela a căutat încă din primul an de facultate să se identifice cu anumite activități din afara facultății. Deși era sceptică inițial, s-a alăturat totuși unei asociații de voluntari. „M-am alăturat unеi asociații de voluntariat încă din primul an de facultate. Mi-au trecut prin cap unele gânduri și îmi era frică să nu reușesc să le îmbin pe ambele, dar, surprinzător, am reușit să fac o treabă bună și în calitate de studentă, și în calitate de voluntară”, povestește dânsa. Tânăra a atins această performanță pentru că a învățat încă din primul an de facultate cum să își gestioneze într-un mod eficient timpul. Astfel, Mihaiela nu a renunțat la lucrurile care o fac fericită și nu și-a concentrat atenția doar în direcția facultății, pentru că astfel risca să ajungă la burnout nu doar emoțional, dar și fizic. Tot ceea ce are legătură cu voluntariatul o ajută să își încarce bateriile și să iasă din rutina zilnică. „Consider foarte importantă păstrarea unui echilibru între cele două laturi ale vieții personale”, a specificat Mihaiela.

Sursă foto: Mihaiеla Muntеanu/arhiva personală

   „Nu m-am gândit la o rеvеnirе în Moldova după finalizarеa studiilor”

Cu părere de rău, Mihaiela nu intenționează să revină în Republica Moldova după finalizarea studiilor. „Sinceră să fiu, nu m-am gândit la o revenire în Moldova după finalizarea studiilor și nu cred că acest lucru se poate schimba în viitorul apropiat”, a recunoscut tânăra. Aceasta ne-a explicat că, odată ce urmează o facultate de Drept în România și a învățat principiile de drept ale legislației române și, evident, legile române, va profesa în viitor în România. „Deci, dacă se dorește profesarea în altă țară, se cere a urma anumite cursuri pentru că organizarea profesiilor juridice este reglementară în mod diferit de la un stat la altul și nu poți fi avocat(ă) în Țările de Jos, de exemplu, atât timp cât nu cunoști dreptul neerlandez”, a declarat la final Mihaiela.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente