Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri. Cele mai importante evenimente din a 211-a zi de război

razboi
Foto: ГСЧС

Astăzi este a 211-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă și-a intensificat munca pentru pregătirea așa-numitului „referendum” din regiunea Luhansk, grupurile armate ar trebui să forțeze oamenii să participe la acest „referendum”. Acest lucru este precizat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 Opt persoane din regiunea Harkiv, recent eliberate de armata ucraineană, au decedat pe parcursul zilei de astăzi din cauza minelor.

Acest lucru a fost raportat pe Telegram de către Direcția Principală a Poliției Naționale din regiunea Harkiv.

🟣 În orașul Vasâlivka, ocupat temporar de forțele ruse, bărbaților nu li se permite să meargă spre Zaporijjea, întrucât aceștia sunt pregătiți pentru „mobilizare”. Declarația a fost făcută de primarul Melitopolului, Ivan Fedorov.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, începând cu 21 septembrie.

🟣 Autoritățile ucrainene spun că: „Armata rusă a organizat un atac terorist pe piața din Melitopol pentru a acuza autoritățile ucrainene de teroare în ajunul pseudoreferendumului”. Potrivit autorităților ucrainene, trei soldați au decedat, iar datele despre civili încă se clarifică.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru pe Telegram.

🟣 O persoană a decedat și altele cinci sunt rănite după ce armata rusă a atacat cu rachete Zaporijjea. Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Militare Regionale Zaporijjea.

🟣 Pe parcursul nopții trecute, armata rusă a atacat Nikopolul. În urma atacului, 17 blocuri locative și case au fost distruse, iar o persoană a decedat. Despre aceasta a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk.

🟣 Secretarul de stat al SUA, la Adunarea Generală a ONU, l-a acuzat pe Putin că a distrus ordinea mondială. Antony Blinken a îndemnat să se facă totul pentru ca președintele Federației Ruse să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut, scrie CNN.

🟣 Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri. Au fost returnați 215 soldați ai Ucrainei, inclusiv 188 de soldați de la Azovstal și Mariupol. În schimb, Rusia a primit un deputat al poporului, unul dintre liderii Platformei de opoziție pentru viață și nașul președintelui rus Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk. Anunțul a fost făcut de Oficiul președintelui ucrainean.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente