Fundația Constantin Mimi, la șase ani. De la proiecte de reparație a drumurilor și plantare de copaci – până la o strategie de dezvoltare regională pentru un deceniu înainte

Fundatia CM3
Foto:Castel MIMI

Câteva zeci de proiecte sociale de dezvoltare a satului Bulboaca și de susținere a localnicilor, studenților, refugiaților din calea războiului și oamenilor de cultură, au fost implementate de Fundația „Constantin Mimi”, în primii ani de activitate. La fel ca și „Castel Mimi”, Fundația împlinește în această săptămână șase ani de la lansare.

Cristina Frolov, președinta Fundației „Constantin Mimi” spune că „de facto, istoria Fundației a început mult înaintea noastră. Încă la sfârșitul sec. XIX, Constantin Mimi, omul care creat cele mai vestite podgorii din Basarabia, a început să investească în proiecte de susținere a culturii și de dezvoltare a localității Bulboaca. Puțini cunosc ca Mimi a fost unul dintre primii întreprinzători care a creat afaceri sociale cu scopul de a susține familiile din preajmă.”

Din această cauză, concomitent cu lansarea „Castelului Mimi”, care a devenit din start o importantă piesă de patrimoniu și una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Republica Moldova, Fundația „Constantin Mimi” a aprobat trei direcții strategice de activitate: implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și înverzirii spațiului public, oferirea burselor de dezvoltare pentru studenții capabili din familii vulnerabile, desfășurarea evenimentelor culturale și muzeistice de promovare a patrimoniului cultural european tangibil și intangibil. 

În ultimii ani fiind organizate peste 100 de evenimente, inclusive cu participarea maestrului Eugen Doga și sopranei Valentina Nafornița.

„Un adevărat examen pentru Fundație a fost criza refugiaților din calea războiului. Am demonstrat maturitatea prin implicare, pentru că omenia nu are frontieră sau naționalitate. În mai puțin de 24 de ore de la începutul războiului ne-am mobilizat toate forțele și ne-am implicat în susținerea refugiaților, la punctul de frontieră Palanca și la «Castel Mimi»”, a accentuat Cristina Frolov. 

Pentru trei luni de criză, Fundația a devenit un adevărat „epicentru” al bunătății prietenilor și partenerilor noștri din Republica Moldova, Marea Britanie, România, Olanda și Danemarca am reușit să ajutăm câțiva mii de refugiați din Ucraina, oferindu-le produse alimentare și de primă necesitate. 

Un pas strategic pentru Fundație a fost aprobarea în acest an a unei strategii de dezvoltare regională pentru zona în care activează „Castel Mimi”. Cristina Frolov menționează că „suntem pe ultima sută de metri în elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului în localitățile Bulboaca și Speia, principalul scop fiind atragerea unor turiști în această zonă și stimularea lansării unor noi afaceri în turism și, respectiv, o șansă în plus pentru supraviețuirea satelor Moldovei.”

Strategia de Dezvoltare a Turismului în localitățile Bulboaca și Speia, presupune redescoperirea principalelor atracții turistice din această zonă, crearea unei serii de trasee turistice, amenajarea și promovarea acestora. În următorii ani, Fundația „Constantin Mimi”, nu numai va contura oferta turistică, dar va poziționa și promova această zonă în calitate de regiune cu potențial investițional major.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente