În Republica Moldova a fost lansat proiectul „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate”. Scopul acestuia este de a oferi sprijinul necesar persoanelor refugiate în țară pentru a se angaja în câmpul muncii în Moldova.
Proiectul este unul pilot și va fi implementat inițial în Chișinău. Ulterior, echipa organizatorică planifică extinderea activității acestuia și în alte orașe din republică.
Proiectul va dura până în luna ianuarie 2023 și va oferi următoarele servicii:
# informare și consultare legală despre prevederile privind drepturile muncii și protecția lor în Republica Moldova;
# identificarea și cartografierea competențelor și abilităților persoanelor refugiate pentru a se angaja în poziții cât mai apropiate experienței lor;
# asistență și suport pentru persoanele refugiate privind echivalarea documentelor și certificatelor (de competențe, instruiri, educație, altele) în vederea angajării lor în câmpul muncii;
# asistență persoanelor refugiate în elaborarea dosarului de angajare (CV, scrisori de motivare etc.) și altele.
Prima unitate de lucru cu juriști și consilieri în carieră a fost creată în clădirea „Casa Presei” de pe strada Pușkin 22, of. 210.
Persoanele refugiate sunt așteptate de luni până vineri, între orele 9:0 și 18.00. Pentru mai multă informație sau o eventuală programare, refugiatele și refugiații pot apela la numărul de telefon 061 142 212 (consiliere juridică), 061 142 210 (consiliere în carieră) sau la poșta electronică [email protected].
Proiectul a fost inițiat de Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma” și inițiativa Moldova pentru Pace în parteneriat cu Congresul Național al Ucrainenilor în Moldova, cu suportul Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC) și Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).