Astăzi este a 204-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Rusia a bombardat zonele ocupate din regiunea Harkiv: 12 persoane au fost rănite, inclusiv doi copii. Anunțul a fost făcut de Oleg Sinegubov, președintele Administrației Militare Regionale Harkiv.
🟣 În raionul Mariupol a fost observată o activitate militară neobișnuită pe tot parcursul zilei. Acest lucru a fost anunțat de consilierul președintelui orașului Mariupol.
🟣 Consiliul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească Centrala Nucleară din Zaporijjea, transmite reuters.com.
Aceasta este cea de a doua rezoluție adoptată la AIEA de la începutul războiului.
Amintim că armata rusă a capturat centrala din Zaporijjea pe 4 martie și refuză să creeze o zonă demilitarizată în jurul acesteia.
Pe 11 septembrie, Energoatom a raportat că a șasea unitate a centralei, ultima aflată în funcțiune, a fost deconectată de la rețeaua electrică. Astfel, a început să fie transferată într-o stare „rece”.
Pe 12 septembrie, a devenit cunoscut faptul că centrala este conectată la rețeaua electrică ucraineană și primește energia necesară pentru a răci unitățile electrice care nu funcționează.
🟣 Armata rusă a tras din nou cu rachete asupra structurilor hidraulice din Krâvâi Rih. La fața locului se află salvatorii și serviciile de urgență. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare. Potrivit autorităților ucrainene, nicio persoană nu a avut de suferit.
Un atac similar a avut loc și ieri. În urma acestuia, mai multe case au rămas fără apă. Totodată, la momentul actual, 79 dintre 116 locuințe private și terenuri gospodărești sunt inundate.
🟣 Așa-zisul lider al RPL a declarat astăzi că Forțele Armate ale Ucrainei s-au apropiat de granițele regiunii Luhansk. Totodată, acesta asigură că „nu există motive de panică”.
🟣 Președintele Administrației Regionale de Stat din Nicolaev, Vitali Kim, a declarat că informațiile despre eliberarea localității Kâselivka nu sunt încă adevărate, transmite unian.net.
Amintim că, pe 14 septembrie, președintele Consiliului Regional Herson a declarat că armata ucraineană a eliberat satul Kâselivka din regiunea Herson de armata rusă. Cu toate acestea, deja în această dimineață într-un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului a fost remarcat că nu există nicio dovadă vizuală a eliberării satului Kâselivka din apropierea Hersonului.
🟣 În regiunea Harkiv, armata rusă a ținut cinci copii închiși în subsol timp de o săptămână. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei.
„După cum s-a dovedit, patru fete și un băiat au fost ținuți șapte zile la pivniță. Aceștia au spus că invadatorii au întreprins măsuri de filtrare cu ei, după care i-au închis în subsol.”
🟣 Uniunea Europeană extinde sancțiunile individuale împotriva a peste 1 200 de cetățeni ruși pentru încă șase luni.
„Consiliul a decis astăzi să prelungească perioada de măsuri restrictive împotriva persoanelor vinovate de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței Ucrainei cu încă șase luni, până la 15 martie 2023”, se arată în decizie.
🟣 Pe parcursul nopții, armata rusă a atacat mai multe localități din Ucraina: orașul Nikopol, orașul Bahmut, orașul Torețk, comuna Odradivka, comuna Maiorsk, orașul Siversk, orașul Mârnohrad, transmite unian.net.
În orașul Torețk a fost atacat și un spital. În urma bombardamentului, o persoană a decedat, iar altele trei au fost rănite.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!