Astăzi este a 203-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Din 6 septembrie, forțele ucrainene au eliberat aproximativ 8 500 de kilometri pătrați de teritoriu, 388 de așezări și 150 000 de oameni din Harkiv, a declarat pe Facebook ministra adjunctă a apărării Ucrainei.
„Cu privire la teritoriile eliberate din regiunea Harkiv, cifrele sunt în permanentă actualizate, deoarece procesul este dinamic. În plus, teritoriile eliberate au nevoie de măsuri suplimentare de securitate și de stabilizare pentru a putea locui acolo în siguranță”, a declarat ea.
Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că Forțele Armate ale Ucrainei, în timpul contraofensivei lor, au recăpătat aproximativ 6 000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei, care au fost ocupați de forțele armate ruse.
🟣 Ieri, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat satul Kâselivka din regiunea Herson. Acest lucru a fost anunțat de șeful Consiliului Regional Herson.
„Ieri, satul Kâselivka, care este situat în imediata apropiere a centrului regional în sine, a fost deocupat”, a declarat acesta.
Totuși, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a raportat încă despre eliberarea saltului Kâselivka.
🟣 Un grup de țări creditoare a amânat plata datoriilor Ucrainei până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru a fost anunțat de Trezoreria SUA.
„Astăzi ne-am îndeplinit obligația față de Ucraina de a amâna serviciul datoriei, ceea ce va permite Guvernului Ucrainei să direcționeze resurse suplimentare către nevoile sale interne și către bunăstarea poporului ucrainean”, se arată în mesaj.
🟣 Drapelul ucrainean a fost arborat solemn la Izium, după ce orașul a fost eliberat de ocuparea armatei ruse. La ceremonie a participat președintele Volodâmâr Zelenski, care a vizitat orașul la cinci zile după eliberarea acestuia, alături de militarii Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Este posibil să se ocupe temporar teritoriul statului nostru. Dar este imposibil să se ocupe poporul ucrainean”, a spus președintele ucrainean. „Poți spăla creierul oamenilor, dar nu poți face același lucru cu inimile ucrainenilor”, a completat Zelenski.
🟣 Consilierii lui Putin i-au propus să semneze un acord de pace cu Ucraina încă de la începutul războiului, dar el a refuzat, informează Reuters, citând surse proprii.
Potrivit publicației, la câteva zile după invazie, adjunctul șefului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, a considerat că a primit un acord de la Ucraina privind principalele cereri ale Federației Ruse și a sugerat lui Putin să încheie un armistițiu cu Ucraina.
El a invocat faptul că acest lucru va salva Rusia de la „necesitatea de a continua războiul”. Cu toate acestea, Putin ar fi refuzat propunerea, arătând clar că dorește și mai multe concesii, precum și anexarea teritoriilor ucrainene.
Mai târziu, Kremlinul a spus că aceasta este o minciună, iar Kozak a refuzat să comenteze situația.
🟣 Șefa Comisiei Europene se va deplasa la Kiev pentru noi discuții cu Zelenski. Potrivit dânsei, ea intenționează să discute cu președintele accesul nestingherit al Ucrainei la Piața Unică Europeană și la zona de roaming liber.
„Vom oferi Ucrainei oportunitatea de a-și maximiza potențialul”, a spus Ursula von der Leyen.
We will empower 🇺🇦 to make the most of its potential.
Building on the success of the solidarity lanes to ensuring seamless access to the Single Market.
Bringing Ukraine into our 🇪🇺 free roaming area.
I am going to Kyiv today to discuss all this with President @ZelenskyyUa pic.twitter.com/uYxf41CIr6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 14, 2022
🟣 Danemarca a anunțat că va antrena armata ucraineană. Potrivit șefului Ministerului Apărării al țării, Morten Bedskov, exercițiile ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul anului 2022. De asemenea, țara își va trimite instructorii și în Marea Britanie pentru a lucra cu armata ucraineană, începând cu această toamnă.
Reamintim că luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei sunt deja antrenați în Marea Britanie, Germania și Spania.
🟣 Două persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite în urma bombardamentului nocturn al orașului Nicolaev.
După cum a raportat șeful AMR din Nicolaev, Vitali Kim, bombardamentele au lovit instituții de învățământ, infrastructura și clădirile rezidențiale.
🟣 Autoritățile ruse și-au recunoscut înfrângerea din regiunea Harkiv, aceasta fiind prima dată când Rusia recunoaște în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei din 2022 în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„Oficialii Kremlinului și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg despre motivele înfrângerii ruse în regiunea Harkiv, o schimbare marcantă față de modelul lor anterior de a relata despre succesele ruse exagerate sau inventate, cu detalii limitate”, scrie ISW.
Inițial, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă se retrăgea din Harkiv pentru a se regrupa, dar această explicație a primit numeroase critici.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!