Guvernul alocă încă 24 de milioane de lei pentru Arena Chișinău. Banii vor fi folosiți la construcția drumului de acces

Arena Chișinău
Foto: gov.md

În cadrul ședinței de astăzi, 14 septembrie, cabinetul de miniștri a votat alocarea încă a 24 de milioane de lei pentru Arena Națională Chișinău. Potrivit documentului aprobat, acești bani vor fi utilizați pentru construcția drumului de acces către Arena polivalentă de interes național de la drumul public național R6 – Chișinău – Orhei – Bălți.

Despre această alocare anunțase încă de săptămâna trecută viceprim-ministrul Spînu în cadrul ședinței de guvern. Potrivit hotărârii de guvern, banii vor fi luați din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Documentul aprobat poate fi consultat în documentul de mai jos.

Tot în cadrul ședinței trecut a guvernului, prim-ministra Gavrilița menționase că proiectul practic este gata, urmează doar să fie asigurat drumul de acces. Autoritățile își propun ca arena să devină funcțională în această toamnă.


Reamintim că subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu opt luni înainte de alegerile parlamentare. Proiectul a fost anunțat de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova pe atunci. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. În regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 hectare să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Potrivit unui material realizat de Ziarului de Gardă, la momentul de față, complexul sportiv nu este conectat la gaz din cauza datoriilor. Totodată, cu două săptămâni în urmă a fost la un pas ca să fie deconectat și de la energia electrică tot din cauza datoriilor, însă situația s-a rezolvat pe un termen scurt. De asemenea, Ziarul de Gardă a constatat că la mijlocul lunii iulie curent Consiliul SRL „Arena Națională” a pus în discuție inițierea și autorizarea procesului de insolvabilitate, dată fiind incapacitatea de plată a datoriilor de circa 2,5 milioane de lei către alți creditori decât partenerul privat, care are de recuperat de la stat pe parcursul următorilor 10 ani peste 28 de milioane de euro. S-a decis că inițierea procesului de insolvabilitate este inacceptabil, Agenția Proprietății Publice (APP) urmând să soluționeze problemele, iar guvernul să aloce mijloace financiare pentru fondul de rulment care ar acoperi creanțele scadente către creditori și alte cheltuieli necesare.

Proiectul urma să fie dat în exploatare încă în anul 2019, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente