Șase autori și autoare pot obține burse de 1 300 de euro fiecare și rezidențe la Cărturești. Cum poți să participi sau să susții autorii români

carte
Foto:Foto: #diez

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță ediția a treia a Burselor și rezidențelor de creație literară dedicate scriitorilor români.

După două ediții încheiate și nouă scriitori care au beneficiat de program, Cărturești continuă și anul acesta demersul de susținere și încurajare a scriitorilor români contemporani, oferind un context favorabil scrisului prin Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești.

La fel ca la precedentele ediții, proiectul este prefațat de campania Cititori pentru scriitori, în cadrul căreia 10 % din vânzarea cărților autorilor români din luna septembrie vor fi direcționate către Bursele și rezidențele Cărturești.

Mai mult decât un demers de finanțare, campania este un îndemn de a susține literatura și scriitorii români și un act simbolic care întregește circuitul cititori – scriitori și invers. Cumpărând cărțile autorilor români, citindu-le, recomandându-le îi ajutăm să continue să scrie și să se dedice unei meserii practicate cel mai adesea în timpul liber. 

La ediția a 3-a, se vor acorda în total șase burse în valoare de 1 300 de euro fiecare, respectiv șase rezidențe de creație. Se acordă câte o bursă, respectiv o rezidență pentru fiecare dintre categoriile poezie, proză scurtă, roman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului”, acordată și anul trecut, iar surpriza ediției a 3-a este „Bursa dedicată scriitorilor basarabeni”. 

Cum poți participa

Toate detaliile și condițiile necesare înscrierii le găsești în Regulamentul proiectului

Autorii interesați, cu vârsta de peste 30 de ani, se pot înscrie în perioada 1-15 octombrie, trimițând la adresa [email protected], următoarele:
# o scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină: o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (trebuie menționat în ce etapă se află volumul – de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc. – și ce etapă de lucru vizează rezidența);
# un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (cinci poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.

Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie – 15 noiembrie. 

Anul acesta juriul va fi alcătuit din:
# Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural);
# Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă);
# Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești);
# Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche);
# Mircea Pricăjan (scriitor, traducător, redactor-șef Revista de cultură Familia). 

Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună la:
# Vila Golescu, Câmpulung Musce – trei rezidențe;
# Conacul Petre P. Carp din Țibănești – trei rezidențe.

Fragmente din textele remarcate în timpul jurizării au șansa de a fi publicate în Observator cultural, Revista de cultură Familia sau Dilema Veche. 

Bursele și rezidențele de creație literară inițiate de Fundația Cărturești au luat naștere în 2020. Programul a oferit până în prezent nouă burse și nouă rezidențe de creație, desfășurate alternativ la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și la Conacul Petre P. Carp din Țibănești.

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, Bursele și rezidențele Cărturești își propun să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Dintre proiectele câștigătoare au fost finalizate și publicate până în prezent două volume: romanul Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dósa, apărut în 2021 la Editura Polirom, și volumul de poezie Ofsaid, de Moni Stănilă, publicat anul acesta în colecția Vorpal a editurii Nemira. Alte două volume sunt așteptate să apară pe rafturile librăriei până la finalul anului, semnate de Olga Ștefan (poezie) și Ștefania Mihalache (proză scurtă). 

Câștigătorii celei de-a doua ediții a Burselor și rezidențelor Cărturești au fost: 

Raluca Nagy (eseu) 

„Rezidența a fost și pentru mine o premieră; (…) Nu știam la ce să mă aștept. Ștacheta este acum foarte sus, pentru că a fost cam perfect. (…) Am să repet ce spun alți beneficiari ai acestor burse: că le urez și eu tuturor colegilor scriitori să aibă parte măcar de una.”

Ruxandra Burcescu (Bursa specială a juriului, roman)

Rezidența asta a fost o experiență profund umană, una de care ar trebui să beneficieze orice scriitor. M-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, am făcut progrese mari la romanul la care lucrez și, cel mai important, mi-a redat bucuria scrisului în sine. Când toate celelalte obligații dispar și știi că ai la dispoziție nu două ore, ci o lună întreagă, o lună în care nimeni nu se așteaptă de la tine să faci altceva, atunci trăiești cu adevărat bucuria scrisului.” 

Moni Stănilă (poezie)

Vila Golescu a venit în primul rând ca un balsam la o săptămâna după începerea războiului. Ceea ce m-a uimit (până și pe mine) e modul în care și-a făcut loc în carte. Nu se putea altfel. Timp de o lună mi-a oferit totul: pace, frumusețe, confort, mângâiere, prieteni noi și un câine bătrân bun de iubit.”

Lavinia Bălulescu: (proză scurtă)

„Într-o lume în care din păcate am lăsat mereu pe ultimul loc scrisul, din lipsă de timp, [bursa] a însemnat că pot face ceva pentru a schimba lucrurile. Cel puțin pentru o vreme voi purta cu mine o doză generoasă de încredere și de gânduri bune pe care mă bazez pentru a-mi duce mai departe proiectele literare”

un cristian (roman)

„Sigur că bursa Cărturești, o raritate în România literară, m-a bucurat. Cine nu s-ar bucura de o bursă? Simpla idee că urma să fiu plătit o lună de zile doar ca să termin un roman m-a emoționat.” 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente