În curând, autoritățile Republicii Moldova vor da în exploatare peste 90 de kilometri de drum care a fost construit din bani europeni. Anunțul a fost făcut de către Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.
Potrivit ministrului, în curând vor fi date în exploatare porțiunile de drum Bălți-Fălești-Sculeni, Porumbrei-Cimișlia, Chișinău-Orhei-Bălți, sectorul 1 al centurii orașului Chișinău, drumul de ocolire Bahmut și porțiunea de drum de la intrarea în Sângerei.
Totodată, Andrei Spînu a mai menționat și proiectele de construcție și reabilitare a drumurilor, care au fost sau urmează a fi demarate în scurt timp.
„La sud se fac ultimele lucrări pe drumul de ocolire a orașului Comrat, iar luna aceasta va fi dat în exploatare. În centrul țării se repară drumul Costești-Țipala, care include patru sectoare, finanțat de Banca Mondială. În luna septembrie trebuie să fie gata primul sector, iar celelalte trei – până în decembrie 2022. La nord se reabilitează două sectoare de drum – Bălți-Sărăteni. Sectorul 1 va fi dat în exploatare în luna septembrie a anului curent, iar sectorul 2 – până la finele anului”, a declarat Andrei Spînu.
Ministrul afirmă că, pentru următoarea perioadă, a fost alocat aproximativ jumătate de miliard de euro de la partenerii externi pentru construcția și reabilitarea drumurilor Criva-Bălți, Soroca-Arionești-Otaci și centura Chișinăului.
De asemenea, Banca Europeană de Investiții a alocat 50 de milioane de euro pentru realibitarea Luncii Prutului, iar ministrul spune că în curând urmează să înceapă reparația tronsonului III dintre Cantemir și Cahul. Proiectul de execuție ar urma să fie gata în luna octombrie a anului curent, iar construcția ar fi inițiată ulterior în anul 2023.
Anul acesta, însă, Andrei Spînu spune că va începe proiectarea pentru tronsonul Cahul-Giurgiulești.