Importanța tehnologiilor curate, inovatoare este concepută din ce în ce mai mult în ultimul timp, datorită necesității de asigurare a dezvoltării durabile și găsirea de soluții urgente la problemele actuale.
Utilizarea eficientă a resurselor regenerabile este extrem de important pentru economia țării. Reglementările și prioritățile globale actuale în domeniul sustenabilității și schimbărilor climatice generează costuri suplimentare companiilor, în special în comerțul internațional. Programul Global Cleantech Innovation (GCIP) a luat naștere ca răspuns la necesitatea cooperării globale, în domeniul tehnologiilor curate. Companiile din țara noastră trebuie să întreprindă pași urgenți pentru a fi competitivi pe arena internațională.
Programul internațional pentru sprijinirea și accelerarea antreprenoriatului în domeniul tehnologiilor curate sau Programul global de inovare a tehnologiilor curate (GCIP ), realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Global Environment Facility (GEF), are ca obiectiv principal dezvoltarea industrială incluzivă și durabilă. Este un program global de sprijinire a ideilor antreprenoriale care abordează principalele teme legate de energie și mediu. Este o platformă care a început să fie implementată din 2014 în opt țări: Turcia, Armenia, Maroc, Africa de Sud, India, Malaezia, Pakistan, Thailanda, sprijinind companiile, în special IMM-urile, care activează în domeniul tehnologiilor curate, în realizarea unei producții ecologice și accelerarea inițiativelor lor. Din anul 2022 și Republica Moldova, alături de alte state, precum Cambodia, Indonesia, Kazakhstan, Mongolia, Morocco, Namibia, Nigeria, Pakistan, Senegal, Africa de Sud, Turcia, Ucraina, Uruguay, Vietnam, s-a aliniat la acest program.
GCIP este cel mai important program de accelerare a startup-urilor din lume, cu o rețea globală de cunoștințe și comunicare în ecosistemul antreprenorial a tehnologiilor curate.
Programul global de inovare a tehnologiilor curate își propune să contribuie la o lume durabilă, oferind în același timp beneficii individuale antreprenorilor care sunt sensibili la problemele de mediu și de energie și dezvoltă tehnologii curate în timp ce își creează afacerea.
GCIP este orientat pentru a sprijini antreprenorii cu scopul de a dezvolta startup-uri de o generație nouă. Având un succes enorm pe arena internațională, programul a reușit foarte rapid să-și creeze un nume în ecosistemul antreprenorial din întreaga lume, în special în țările în care se desfășoară.
Programul global de inovare a tehnologiilor curate are următoarele scopuri:
# Accelerarea tranziției antreprenorilor de la etapa incipientă, de la idee, la etapa de implementare și sprijinirea acesteia;
# Dezvoltarea capacităților IMM-urilor care activează în domeniul tehnologiilor curate;
# Facilitarea dialogului dintre client, consumator, producător, investitori, fonduri;
# Consolidarea afacerilor;
# Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial.
GCIP va susține antreprenorii din Republica Moldova, oferindu-le resurse pentru a realiza o producție durabilă care va modela viitorul și le va accelera inițiativele. În acest context, GCIP le va oferi și o infrastructură necesară pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite de Organizația Națiunilor Unite.
Agenția pentru Eficiență Energetică și GCIP Moldova vor susține inițiativele inovatoare care se vor axa pe rezolvarea problemelor naționale în domeniile tehnologiei curate, pe modelarea unor noi modele de afaceri legate de: producerea energiei din surse regenerabile, eficientizarea consumului de energie în întreprinderi, gestionarea deșeurilor, eficiența consumului de apă, biodiversitatea, transportul de nouă generație și clădirile verzi inteligente.