(audio, video) Lista actualizată a podcasturilor din Moldova pe care merită să le urmărești

podcast
Foto:diez.md

În ultimii ani, podcastul a devenit unul dintre formatele dialogurilor audio preferate ale moldovenilor. S-a observat o creștere progresivă nu doar a popularității acestuia, dar și a doritorilor să creeze un astfel de format informativ. Astfel, echipa #diez a făcut o listă cu cele mai bune podcasturi autohtone pe care merită să le asculți.

# Sexplicații

#sexplicații este un podcast produs de echipa #diez, iar autoarea lui este Valeria Batereanu. Este primul podcast din Moldova care abordează subiectele educației sexuale. Aici vei putea asculta experiența tinerilor și sfaturile specialiștilor în ceea ce ține de primul sex, menstruație, pastile contraceptive, teste de sarcină, influența filmelor porno asupra activității sexuale și altele.

Podcastul îl poți asculta pe următoarele platforme:

Apple Podcasts;
Breaker;
Google Podcasts;
Pocket Casts;
RadioPublic.

De asemenea, poți urmări și pagina de Instagram a podcastului #sexplicații.

Mai jos, poți asculta una dintre edițiile podcastului.

# Istoria Moldovei

Podcasturile sunt realizate de Natan Garștea, un membru al comunității Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Prin intermediul siteului, Natan și-a propus să vorbească despre istorie. Cultura Cucuteni, Războiul Greco-Persan, geto-dacii și alte subiecte utile însoțite de hărți și imagini grafice pot fi găsite pe Istoria Moldovei.

# Meditații

„Meditații” este un podcast creat de Andrei Vasilachi, în care el discută despre noutățile din lume, psihologie, filosofie, istorie și cultură. Episoadele audio pot fi găsite pe SoundCloud și sunt gratuite pentru oricine.

# Generația Z întreabă

Parlamentul Republicii Moldova a lansat podcastul „Generația Z întreabă” – o inițiativă în cadrul căreia tinerii discută cu deputații despre subiectele care îi interesează. Podcastul „Generația Z întreabă” este realizat de tineri născuți în perioada anilor 2000, care abordează diverse teme, inclusiv economice, ecologice, sociale și politice, pe care le analizează și le discută cu deputații.

# Bilet în parlament

Autorii podcastului „Bilet în parlament” sunt Ștefan Grigoriță, fost reporter #diez, și Felicia Nedzelschi de la AGORA. „Bilet în Parlament” este un podcast politic în cadrul căruia se relatează despre cele mai relevante și actuale evenimente din politica moldovenească.

În anul 2019, acest podcast a câștigat premiul „Mărul de Aur” pentru cel mai bun podcast al anului.

„Bilet în parlament” poate fi ascultat pe SoundCloud.

# Titania Podcast

„Tatiana Podcast” este o apariție nouă în Republica Moldova. În cadrul podcastului, autoarea întreține discuții deschise cu diverse personalități din țară pe subiecte mai puțin abordate. Comunicare se desfășoară într-o ambianță liberă și prietenoasă.

Podcastul deține și o pagină de Facebook, iar toate episoadele pot fi audiate AICI.

Mai jos, urmăriți ultimul episod de la „Tatiana Podcast”.

# Treci la tablă

Podcastul „Treci la tablă” este un proiect în care se discută despre cum școala din Republica Moldova „poate fi și altfel”. Protagoniștii podcastului, împreună cu moderatorul său, încearcă să demonstreze că sistemul educațional din țară poate fi schimbat mai spre bine.

Podcastul deține și o pagină de Facebook, iar toate episoadele puteți să le audiați AICI.

Mai jos, urmăriți ultimul episod din seria de podcasturi.

# Nota Doi

Podcastul „Nota Doi” este unul dintre cele mai urmărite proiecte din țară care abordează subiectul educației din Moldova. Acesta se mai autodenumește „Anti Podcast” unde poți găsi discuții care te informează și îți dezvoltă personalitatea.

Pentru mai multe detalii urmări-ți pagina de Facebook a prezentatorului Vadim Cușnir care este și fondatorul „Academiei vie”, iar toate episoadele puteți să le audiați AICI.

Mai jos, urmăriți ultimul episod dintre edițiile podcastului „Nota doi”.

# Anti-corruption Conversations

„Anti-corruption Conversation” este un podcast în limba engleză prezentat de Valeria Ciolac. Subiectele abordate în acesta sunt de natură politică și socială în cadrul cărora se discută tema corupției. Podcastul este un proiect al portalului media AGORA, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii din Moldova.

# Unu Noaptea

„Tu despre ce vorbești la unu noaptea? Dragoste? Frici? Durere? Scopuri? Fericire?”. Urmărește podcastul „Unu Noaptea” și află despre gândurile și trăirile oamenilor din diverse domenii și ocupații din țară. Podcastul este momentan cel mai discutat și urmărit proiect din Moldova. Prezentatoare – Cristina Purice.

Urmărește-l pe pagina de Facebook, iar toate episoadele le găsești aici. De asemenea, podcastul poate fi audiat și în format video pe YouTube.

Mai jos, găsi-ți ultimul episod din seria de podcasturi.

# Mai Departe

Podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău este un podcast despre idei din inovație, tehnologie, cultură digital, antreprenoriat și educație creativă. Podcastul este un proiect al Academiei Rockit Moldova.

Toate episoadele podcastului pot fi urmărite pe YouTube.

Mai jos, găsiți ultimul episod de la „Mai Departe”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente