(video) A fost lansat volumul II de „Eseuri și poezii de dor” – o carte despre destinul copiilor de migranți

Singur Acasă
Foto:Singur Acasă

Plecarea părinților la muncă în străinătate este un fenomen des întâlnit, pe care l-au resimțit multe generații de copii din Republica Moldova. De-a lungul anilor, numeroase familii au trăit la distanță de dor, ducându-și viața la mii de kilometri unii de alții.

În scopul susținerii incluziunii sociale a copiilor ai căror părinți au emigrat peste hotarele țării, Centrul de Teatru din Moldova, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și cu susținerea Kaufland Moldova, a organizat ediția a II-a a proiectului socio-creativ „Singur Acasă”. 

Și în acest an, proiectul și-a propus să încurajeze dezvoltarea creativă, incluziunea prin artă și să susțină emoțional tinerii ai căror părinți se află la muncă peste hotare. 

Ediția a II-a a proiectului „Singur Acasă” a demarat printr-un concurs de eseuri și poezii, în care copiii au fost încurajați să-și exprime emoțiile și stările prin care au trecut sau trec, fiind departe de părinții săi. În acest exercițiu deloc ușor, tinerii au fost susținuți de mentorii săi, persoane cunoscute și respectate în mediul literar. De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate ateliere de suport emoțional cu psihologi și experți în domeniu.

„Prin acest proiect ne dorim să ajungem la inima copiilor, să îi ajutăm să-și exprime stările și să încerce să facă față emoțiilor pe care le trăiesc. Orice activitate pe care o facem, este un pas înainte pentru a readuce acasă mai mulți părinți și pentru a reconstrui o societate în care fiecare copil să crească într-o familie fericită”, a menționat Alina Țurcanu, Președinta Centrului de Teatru din Moldova.

Volumul II al cărții „Eseuri și poezii de dor” a reunit în sine poveștile a 40 de copii și adolescenți, care au transpus în cuvinte destinul lor. În cadrul evenimentului de lansare, laureații concursului, împreună cu mentorii săi și-au primit diplomele de merit și gratitudine.

„Această carte și istoriile copiilor și adolescenților care au crescut departe de părinții săi, nu poate fi citită fără lacrimi în ochi. Fenomenul migrației este un virus care a afectat societatea noastră și practic majoritatea familiilor din Republica Moldova. Cred cu tărie că noi trebuie să le oferim cât mai multe platforme de exprimare copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare și să-i susținem, în orice mod posibil. Astfel, o să facem vocea lor auzită”, a subliniat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova.

În acest an, proiectul se va încheia cu difuzarea filmului documentar „SOLUS”, în regia lui Frederic Siroul, având-o ca și co-regizor pe Olga Lucovnicova. Acest film este o radiografie a dramelor prin care trec familiile din Moldova, care sunt despărțite de mii de kilometri și o încercare de a aduce în prim plan fenomenul emigrării și consecințele ei. Proiectul socio-creativ „Singur Acasă” este la cea de-a II-a ediție, care a întrunit un număr dublu de beneficiari, față de anul 2021. Kaufland Moldova rămâne alături de Centrul de Teatru din Moldova, susținând desfășurarea acestui proiect de suflet. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente