Întreprinderea Municipală „Spații Verzi” a anunțat că este gata să intervină în procesul de nimicire a ambroziei chiar și pe terenurile private, la solicitarea proprietarilor. Directoare interimară a întreprinderii, Victoria Covali, a comunicat că, anul trecut ambrozia a fost nimicită, în Chișinău, de pe 41 de hectare. În 2021 a fost cheltuit 1 milion de lei pentru eradicarea ambroziei.
„Din păcate, se constată o rată foarte mică de procese verbale, pe teritoriul municipiului Chișinău, întocmite pe numele proprietarilor de terenuri unde crește ambrozia. Autoritățile centrale de control motivează acest lucru că nu au resurse, nici financiare și nici umane, lucru ce reduce efortul municipalității aproape la zero”, se arată într-un comunicat al „Spații Verzi”.
Victoria Covali a menționat că întreprinderea pe care o conduce este gata să sară în ajutorul proprietarilor de terenuri , unde crește ambrozia, pentru a o nimici, la solicitarea acestora. Terenurile respective sunt tratate cu erbicide autorizate.
Potrivit directoarei interimare, este necesară conjugarea eforturilor autorităților centrale și municipale pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, vor fi doar irosite resursele, oamenii vor continua să sufere iar numărul de persoane alergice va crește substanțial.
Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” face apel către autoritățile centrale să prevadă în bugetul pe termen mediu, resurse pentru procurarea erbicidelor, ca ulterior acestea să fie repartizate proprietarilor de terenuri cu ambrozie, cu scopul eradicării plantei, la scară largă.
Totodată, întreprinderea mai susține apelul municipalității de compensare a medicamentelor împotriva alergiilor, provocate de ambrozie, în farmacii, de către CNAM: „Dacă în Chișinău situația este monitorizată, atunci în Republică, lanurile de ambrozie sunt de ordinul miilor de hectare”.
Persoanele care au observat suprafețe de ambrozie, fie proprietate private sau publică, sunt îndemnate să apeleze la linia fierbinte a Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” – 067 88 07 00.
Anterior, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că proprietarii de terenuri care nu vor elimina ambrozia de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, vor fi sancționați cu o sumă care poate ajunge până la 6 000 de lei.