Digi Talents: internship internațional pentru studenții IT din Moldova

Digi Talents
Foto:Digi Talents

Internship-urile internaționale sunt o experiență importantă în dezvoltarea carierei IT, iar abilitățile practice sunt extrem de apreciate de către angajatorii care dețin posturi vacante în domeniu.

Iată de ce, „Digi Talents” – o platformă de mobilitate a forței de muncă între Slovacia și Moldova, care este destinată tinerilor specialiști IT – vine în ajutorul celor care își doresc să beneficieze de un schimb experiență profesională și culturală, locuind, călătorind și muncind în companiile internaționale de peste hotare. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe www.digitalents.md.

Ilinca: „În Slovacia descopăr lucruri despre care nici nu știam că există”

Ilinca Osipov este studentă la UTM, iar de curând s-a alăturat echipei Orange Slovacia pentru un stagiu de practică în domeniul IT. Cu susținerea Orange Moldova și a programului „Digi Talents”, ea va învăța, timp de trei luni, mai multe despre „Data Science” – „un domeniu absolut fascinant pentru specialiștii care sunt la început de cale”, consideră Ilinca.

„Fiind studentă în Moldova, am decis să particip la un internship în cadrul Orange Moldova și, astfel, am aflat despre programul „Digi Talents”. Am acceptat provocarea și iată-mă aici, în inima Europei – în Slovacia, unde descopăr lucruri despre care nici nu știam că există. Programul mă ajută să-mi dezvolt abilitățile practice, completându-le pe cele teoretice. Pentru asta le spun „mare mulțumesc” colegilor de echipă, care sunt niște oameni uimitori și muncesc cu multă dedicație”, spune Ilinca.

Stagiile de practică nu sunt, însă, doar despre învățare, ci presupun noi descoperiri, momente de relaxare și aventuri memorabile. De toate acestea a avut parte și Ilinca în Bratislava – oraș aflat pe malul Dunării, la câteva ore distanță de faimoasele capitale europene precum: Budapesta, Viena sau Praga.  

„Slovacia, în special Bratislava, este un colț de rai pentru tinerii doritori de învăța, călători și a se dezvolta. Orașul este plin de viață și foarte ospitalier. Chiar dacă nu cunoști slovaca, multe persoane cunosc foarte bine engleza. Localnicii sunt dispuși să te ajute: spre exemplu, dacă te rătăcești prin oraș – și aceasta o spun din experiența proprie”, povestește Ilinca.

Ilinca se consideră o norocoasă pentru că a obținut această oportunitate. Și-a propus să depună toate eforturile pentru formarea sa continuă și pentru a deveni o profesionistă în domeniul ei de activitate. La revenirea în țară, se va alătura echipei Orange Moldova, pentru a pune în practică toate cunoștințele acumulate în Slovacia.

„Digi Talents” – transfer de cunoștințe și expertiză europeană în Moldova

Mai mulți tineri din țara noastră au posibilitatea să participe la un stagiu de practică timp de trei luni sau să lucreze timp de un an într-o companie din Slovacia. Apelul de participare este în continuare deschis, iar doritorii se pot înscrie în program pe www.digitalents.md.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Pregătirea profesioniștilor în conformitate cu cerințele industriei IT reprezintă unul dintre obiectivele noastre prioritare. „Digi Talents” abordează decalajul dintre educația academică și piața muncii din Moldova și UE, ajutând participanții să-și dezvolte abilitățile specifice – hard și soft – solicitate de angajatori. Programul va facilita transferul de cunoștințe și expertiză europeană spre țara noastră, așa încât fiecare dintre participanți are angajamentul de a reveni acasă. Pregătirea unor noi generații de specialiști IT este o investiție de durată, care va aduce rezultate în timp, indiferent de schimbările ce se vor produce pe piața muncii.”

Sergiu Plăcintă, director Orange Systems: „Parteneriatul cu „Digi Talents” este una dintre inițiativele Orange Moldova, prin intermediul căreia investim în educația tinerilor din țara noastră. Oportunitățile de învățare de peste hotare sunt foarte atractive și utile pentru tânăra generație de la noi, profesionalismul căreia este foarte important pentru noi, comunitatea de afaceri, dar și pentru dezvoltarea țării în general. La întoarcerea tinerilor în Moldova, le oferim posibilitatea de a-și demonstra abilitățile acumulate în practică, în proiecte reale și inovative. Încurajăm și alți studenți să participe la program și să se bucure de o experiență de învățare unică, alături de noi.”

Despre „Digi Talents”

Proiectul „Talente digitale pentru Moldova – Slovacia pentru talente: programul de mobilitate a forței de muncă a absolvenților TIC între Slovacia și Moldova” este implementat de Agenția de Dezvoltare și Mobilitate (EMA), în cooperare cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Coaliția Digitală Slovacă. Proiectul este administrat de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicii de Migrație (ICMPD) și finanțat de Uniunea Europeană (UE) în cadrul inițiativei Facilitarea Parteneriatelor pentru Migrație (MPF).

Acest articol a fost realizat cu asistența financiară a Uniunii Europene, contractată de ICMPD prin Facilitarea Parteneriatelor pentru Migrație. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a Agenției pentru Dezvoltare și Mobilitate (EMA), a Coaliției Digitale și a Asociației Moldovei a Companiilor TIC (ATIC) și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene și a ICMPD.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente