(doc) Guvernul a aprobat transferarea a 69,5 milioane de lei pentru Arena Națională Chișinău

Arena Chișinău
Foto:gov.md

Cabinetul de miniștri a votat astăzi, 1 septembrie, transferarea din bugetul statului mijloace financiare în sumă de până la 69 567 200 de lei (echivalent a circa 31 000 de euro) către Societatea cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social.

Potrivit documentului, Agenția Proprietății Publice, în calitate de asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, va asigura operarea modificărilor în Statutul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la data adoptării, Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” pentru efectuarea înregistrării de stat.

E de menționat că costul proiectului pentru Arena Națională a crescut în timp. Inițial acesta costa 43 de milioane de euro, iar mai apoi s-a ridicat la 44,5 milioane de euro. Potrivit documentului aprobat, banii urmează să fie rambursați în totalitate de către stat în anul 2030 în cazul în care se respectă condițiile graficului de rambursare.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița, proiectul practic este gata, urmează doar să fie asigurat drumul de acces. Totodată, viceprim-ministrul Spînu a declarat că săptămâna viitoare urmează să prezinte guvernului o hotărâre prin care vor fi alocați bani pentru acest drum de acces. Potrivit oficialului, autoritățile își propun ca arena să devină funcțională în această toamnă.

Documentul aprobat îl puteți consulta mai jos.

Reamintim că subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu opt luni înainte de alegerile parlamentare. Proiectul a fost anunțat de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova pe atunci. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. În regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 hectare să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Potrivit unui material realizat de Ziarului de Gardă, la momentul de față, complexul sportiv nu este conectat la gaz din cauza datoriilor. Totodată, săptămâna trecută a fost la un pas ca să fie deconectat și de la energia electrică tot din cauza datoriilor, însă situația s-a rezolvat pe un termen scurt. De asemenea, Ziarul de Gardă a constatat că la mijlocul lunii iulie curent Consiliul SRL „Arena Națională” a pus în discuție inițierea și autorizarea procesului de insolvabilitate, dată fiind incapacitatea de plată a datoriilor de circa 2,5 milioane de lei către alți creditori decât partenerul privat, care are de recuperat de la stat pe parcursul următorilor 10 ani peste 28 de milioane de euro. S-a decis că inițierea procesului de insolvabilitate este inacceptabil, Agenția Proprietății Publice (APP) urmând să soluționeze problemele, iar guvernul să aloce mijloace financiare pentru fondul de rulment care ar acoperi creanțele scadente către creditori și alte cheltuieli necesare.

Proiectul urma să fie dat în exploatare încă în anul 2019, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente