Ministerul Sănătății contrazice declarațiile lui Boris Gîlca. Cum sunt repartizate de fapt pastilele de iodură de potasiu

pastile de iodura de potasiu
Foto:brasov.net

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a făcut o precizare în contextul declarațiilor șefului Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pe teritoriul țării.

Potrivit ministerului, odată ce au fost primite pastilele de iodură de potasiu din partea României, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) le-a repartizat centrelor de sănătate publică din toate teritoriile republicii. Acestea, la rândul lor, le vor distribui instituțiilor de asistență medicală primară doar la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, în cazul unui eventual accident nuclear grav. 

Conform acestuia, o indicație în acest sens din partea CSE nu există, respectiv pastilele rămân stocate la centrele de sănătate publică, fiind împachetate separat pentru fiecare centru de sănătate, astfel încât la necesitate să fie eliberate rapid. De altfel, în prezent, administrarea de către populație, în scop profilactic, a comprimatelor de iodură de potasiu este inoportună și poate avea efecte negative asupra sănătății.


Amintim că ieri, 29 august, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău a anunțat că, începând de vineri, 26 august, Centrul de Sănătate Publică a municipiului a început distribuirea acestor pastile către toate instituțiile medicale din oraș.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente