UPDATE. Ministerul Sănătății contrazice aceste declarații. În toate instituțiile medicale din țară vor fi distribuite pastile de iodură de potasiu

Pastile-cu-iod
Foto:csid.ro

Ministerul Sănătății a decis distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, donate de către România la începutul lunii august. Anunțul a fost făcute de către șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău care a avut loc astăzi, 29 august.

UPDATE: Ministerul Sănătății a contrazis declarațiile șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, cu referire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Acesta a precizat că informațiile au fost eronate, iar medicamentul respectiv rămâne stocat la centrele de sănătate publică.

Potrivit lui Boris Gîlcă, începând de vineri, 26 august, Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a început distribuirea acestor pastile către toate instituțiile medicale din municipiul Chișinău.

„Acest lucru nu înseamnă că populația trebuie să se adreseze imediat pentru a primi aceste pastile”, a menționat acesta.

Dânsul a precizat că oamenii pot primi aceste pastile doar în cazul unui pericol iminent, la decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, prin intermediul medicului de familie.


Totodată, la începutul lunii august, funcționarul a precizat că specialiștii de la Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială vin cu următoarele sfaturi către cetățeni:
#1. un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost;
#2. închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire;
#3. opriți sistemele de ventilație (dacă există);
#4. dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată;
#5. scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv;
#6. pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Aproximativ 1 200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporijjea, în sudul Ucrainei și care se află sub controlul trupelor ruse. Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporijjea din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente