Ce resurse financiare a utilizat Moldova și câți refugiați din Ucraina a reușit să ajute pe timp de război până astăzi

centru de plasament
Foto:Facebook/ Î.S. „Manejul de atletică ușoară”

Guvernul Republicii Moldova a informat că, în ultimele șase luni, țara noastră a fost tranzitată de peste 580 000 de oameni din Ucraina din totalul celor peste 6,7 milioane de persoane care și-au părăsit locuințele pentru a se salva de război. 

Potrivit colonelului Adrian Efros, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, peste 89 000 de refugiați din Ucraina se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, în perioada februarie-august 2022, peste 65 000 de persoane au fost înregistrate și cazate în cele 130 de centre provizorii și centre de plasament temporar a refugiaților, deschise de la începutul războiului ruso-ucrainean. Astăzi, în țară, mai sunt active 74 de centre cu o capacitate totală de 5 500 de locuri. 

În toate centrele, refugiații din Ucraina sunt cazați gratuit și au acces la toate serviciile necesare, inclusiv internet. „Datorită implicării partenerilor externi și a ONG-urilor, toate centrele sunt asigurate cu hrană. În această perioadă, au fost distribuite de către partenerii de dezvoltare peste 1,5 milioane de mese calde”, menționează reprezentanții guvernului.

Conform comunicatului, aproape 20 000 de solicitări de asistență medicală primară, de urgență sau spitalicească au fost înregistrate în aceeași perioadă. Dintre acestea, nu mai puțin de 9 201 de unități s-au referit la copii și 3 219 la femei însărcinate. De altfel, 129 de femei din Ucraina au născut în Republica Moldova. 

De asemenea, în peste 10 centre de plasament temporar, cu un număr sporit de copii, au fost create săli de clasă, prin dotarea acestora cu computere și mobilier. În prezent, înainte de începerea anului școlar, aproape 6 000 de copii se află la evidență școlară. Iar în perioada vacanței de vară, a fost asigurată odihna a peste 1 000 de copii refugiați în 40 de tabere de vară din țară.

Potrivit guvernului, pe contul trezorerial unic deschis de Republica Moldova pentru donații s-au adunat până acum 162 560 151 de lei, care au fost utilizați deja în proporție de 73 %. 

Mai multe detalii despre cheltuielile realizate de autorități, găsiți aici.

De altfel, pe lângă donațiile acumulate, țara noastră a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare totală de 43,7 milioane de lei. 

Până în prezent, Moldova a recepționat 587 de loturi umanitare destinate refugiaților, în valoare totală de peste 323 000 000 de lei. În acest sens, mai mult de 30 de state au oferit și continuă să ofere sprijin Republicii Moldova în această criză.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.


Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente