Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 24 august, planul de măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022/2023.
Motivul aprobării acestui plan este faptul că Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale din Federația Rusă. Potrivit autorilor proiectului, deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezoluțiunea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale,
în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova.
Planul aprobat include gestionarea unor rezerve de păcură și utilizarea acestora pentru întregul sezon de încălzire. Totodată, în plan sunt incluse o serie de măsuri de reducere a consumului de gaze naturale, care urmează a fi aplicate cu sau fără apariția unor limitări de furnizare a gazelor naturale.
Mai jos vedeți ce măsuri vor fi luate în funcție de situația în domeniul gazelor naturale.
Măsuri necesare de reducere a consumului de gaze naturale cu sau fără apariția unor limitări de furnizare a gazelor naturale
Scenariul cu probabilitatea de limitare a furnizării gazelor naturale cu 35 % și măsuri necesare a fi întreprinse
Scenariul cu probabilitatea de limitare a furnizării gazelor naturale cu 50 % și măsuri necesare a fi întreprinse
Scenariul cu probabilitatea de limitare a furnizării gazelor naturale cu 100 % și măsuri necesare a fi întreprinse
Totodată, astăzi a fost instituită o comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022/2023. Din componența acesteia fac parte mai mulți miniștri și directori de agenții din țară.
E de menționat că în varianta inițială a Hotărârii s-a propus, în anumite scenarii, să să treacă la învățământ online, iar după ora 23.00 să fie deconectat iluminatul stradal. Aceste propuneri au stârnit mai multe discuții și critici în societate. Vicepremierul Spînu a declarat, în cadrul ședinței, că trecerea la învățământul online se va face doar în situație extremă.
Vedeți întregul document aprobat aici.