Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău împreună cu Primăria Chișinău au lansat Forumul Municipal al Cadrelor Didactice, ediția 2022, cu genericul „Competențele secolului XXI”. Evenimentul se va desfășura până în data de 25 august și are ca și scop de a spori activitatea și interesele a peste 6 000 de cadre didactice.
Timp de patru zile, în cadrul forumului, vor fi organizate 50 de ateliere specializate pe diverse domenii de interese pentru comunitatea pedagogică și civilă. Totodată, la eveniment se vor organiza trei formări cu participarea experților internaționali, în contextul genericului forumului, cu expuneri pe grupuri-țintă: managementul nonformal, managementul curricular și managementul instituțional.
În prima zi a evenimentului au participat peste 230 de cadre de conducere din instituțiile extrașcolare din municipiul Chișinău. Tema abordată în prima zi a fost „Managementul educației nonformale”, invitatul special fiind Coordonatorul Programului Educațional „Liderii Mileniului Trei”, Marian Staș. Subiectul a fost prezentat prin prelegerea „LIDERII MILENIULUI TREI: Școală de Valori și Caractere Școală de Joburi și Networking”.
În partea a doua a zilei s-au desfășurat 11 ateliere specializate, unde au fost implicați peste 700 de participanți: cadre de conducere, cadre didactice la disciplinele școlare, asistenți medicali din învățământul preșcolar, educatori, psihologi și logopezi.
În discuție s-au valorificat următoarele aspecte:
# Modelul școlii LIDERII MILENIULUI TREI: Școală de Valori și Caractere Școală de Joburi și Networking.
# Miza jocului polarizării.
# Axioma managementului educației nonformale.
La lansarea Forumului Municipal al Cadrelor Didactice 2022 a fost prezentă Viceprimara de ramură a municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și Șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi.
„Forumul Municipal este un eveniment de consolidare a sistemului educațional municipal, în cadrul căruia personalul didactic/managerial, elevii și părinții, reprezentanți ai APL și altor factori interesați convin asupra principalelor obiective de adaptare a educației către noile provocări și dezideratele educaționale având în vizor starea de bine/ beneficiul și interesul superior al elevului”, a menționat Viceprimara, Angela Cutasevici.â
Pentru a doua zi a evenimentului, 23 august, invitata specială este Oana Moșoiu, Lect. univ., dr. în Științe ale Educației de la Universitatea din București, care va prezenta tema: Curriculum centrat pe competențe – perspective conceptuale, implicații în practicile din sala de clasă.
Cu ocazia organizării forumului, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a încheiat un parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, care au oferit suport de echipament de protecție individuală împotriva COVID-19 (măști chirurgicale și dezinfectant), pentru desfășurarea evenimentului conform respectării tuturor măsurilor epidemiologice, în contextul noului val al infecției.