Caravana Alăptării a început la Bălți: evenimentele despre beneficiile alăptării se desfășoară în cinci orașe ale țării

300188190_3057178277906787_7054855033148767911_n

Alăptarea este vitală pentru a oferi fiecărui copil cel mai sănătos început în viaţă. Aceasta este concluzia primului eveniment din cadrul celei de-a treia ediții a Caravanei alăptării cu mesajul „Săptămâna Mondială a Alăptării 2022: educație și sprijin pentru alăptare”. Tema din acest an este aliniată cu tematica campaniei internaționale care evidenţiază legăturile dintre alăptare şi o bună nutriţie, securitatea alimentară şi reducerea inegalităţilor. Campania este organizată de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

Seria de evenimente în aer liber a demarat astăzi la Spitalul Clinic Bălți, unde viitoarele mămici, dar și părinții cu copii mici au fost familiarizați cu beneficiile laptelui matern, modalitățile corecte de alăptare și au primit recomandări utile privind alimentația bebelușilor și a mamelor.

Stela Gheorghiță, coordonatoare program urgențe în sănătate publică, Biroul OMS din Republica Moldova: „Mamele și familiile au nevoie de sprijin pentru ca copiii lor să fie optim alăptați. Acțiunile care ajută la protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării se referă inclusiv la fortificarea sistemului de sănătate prin implementarea celor „Zece pași pentru o alăptare cu succes” specificate în Inițiativa Spitalelor Prietenoase Copilului – contactul piele-la piele dintre mamă și copil imediat după naștere și inițierea alăptării în prima oră de viață; alăptarea la cerere; furnizarea serviciilor de sănătate și  consiliere privind hrănirea sugarilor și a copiilor mici și  oferirea sprijinului comunitar, inclusiv crearea grupurilor de suport pentru mame și activități comunitare de promovare a sănătății și educației”.

Elena Cucieru, şefa catedrei Discipline pediatrice, Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”: „Există numeroase mituri și stereotipuri care le determină pe mămici să abandoneze alăptarea la sân. Noi ne străduim să creștem numărul femeilor care alăptează din țara noastră, dar, totuși, periodic acesta se micșorează. Sunt mituri legate de faptul că femeile din familie nu au putut alăpta sau de mărimea sânilor, dar acestea rămân doar niște mituri și lactația este posibilă aproape în orice situație. Important e ca femeile să se informeze și să ceară ajutorul specialiștilor atunci când au o problemă.”

Evenimentul a oferit posibilitatea participanților să facă schimb de idei și experiențe personale, să interacționeze direct cu specialiștii, dar și să petreacă timpul util și plăcut în aer liber.

Alina Turuta, participantă: „Alăptarea este baza creșterii oricărui copil. Fără alăptare copilul nu are imunitate, iar mama se poate confrunta cu cancer la sân, cancer ovarian, depresie și multe alte probleme de sănătate. De aceea, îndemn toate femeile să alăpteze și să se bucure de acest miracol.”

Evenimentele de informare vor continua în alte patru orașe din țară: Florești (22 august), Hâncești (23 august), Călărași (24 august) și Ceadâr-Lunga (26 august).

Campania se desfășoară în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, care are loc anual în perioada 1-7 august, în peste 175 de țări ale lumii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente