(foto) Experiența #diez de la cel mai longeviv festival studențesc european. Ce poți face la ISWinT în șapte zile

Parada4
Foto: #diez

Timp de șapte zile (25 iulie-2 august), #diez s-a aflat la festivalul internațional de studenți din Timișoara – ISWinT. În acest articol am adunat impresiile, experiențele, dar și stările care ne-au însoțit nonstop la International Student Week in Timișoara 2022 (ISWinT).

După mai bine de 25 de ore de mers cu trenul (Chișinău-Iasi-Timișoara), pe scaun, am ajuns la festivalul ISWinT. Obosit după drum, nedormit și cu gândurile un pic incerte în ceea ce urmează să fac aici, mi-am revenit instantaneu după ce am ajuns la căminul unde erau cazați studenții din toate colțurile lumii – Algeria, India, Pakistan, Germania, Italia, Mexic, Egipt și încă multe alte țări.

Căminul unde au fost cazați studenții. Foto: #diez

În acest an, la festivalul ISWinT au fost aproximativ 60 de studenți și studente. Organizatorii ne-au spus că se așteptau la un număr mult mai mare – peste 100. Dar din cauza unor probleme cu viza pe care le-au avut unii participanți, n-au putut ajunge toți în România.


Festivalul reunește participanți din toate colțurile lumii, prima ediție desfășurându-se în anul 1994. Scopul organizării festivalului este de a le facilita studenților din alte țări oportunitatea de a comunica liber, de a-și exprima opiniile într-o manieră productivă, reușind toate acestea în timp ce se bucură de cultura locală, cât și de culturile altor țări.

Sosirea

Am împărțit aceeași cameră cu încă trei studenți din Algeria. Mi-au povestit că la ei în țară se face praf pentru cafea din sămânță de curmale – așa e mai ieftin și băutura nu are cofeină, dar gustul este același. Multe lucruri curioase poți afla în astfel de locuri multiculturale precum este și ISWinT.

Toți tinerii și tinerele, atunci când ajung la festival, își aleg un workshop la care să participe în acele șapte zile de ISWinT. În acest an, au fost următoarele workshopuri:
# Public speaking and debate;
# Mental health & well being;
# Mastering time management;
# How do international organizations work etc.

Foto: #diez

Totuși, studenții și studentele au timp liber practic toată ziua pentru a se cunoaște mai bine și ca să facă schimb de experiență. Programul este adaptat în așa fel încât toți să poată gusta din plăcerea workshopurilor, dar și a activităților interesante de pe lângă acestea (sunt foarte multe).

Despre workshopuri

În primele două zile ale festivalului am vizitat workshopurile Mental health & well being și Public speaking and debate. În cadrul workshopului Mental health & well being am discutat despre importanța sănătății mintale și cum să facem față stresului. De asemenea, toți/toate participanții/participantele au înregistrat videoclipuri scurte cu sfaturi pentru tineri și tinere despre cum să depășească momentele de criză emoțională.

Workshopul mental health & well being. Foto: #diez

La următorul workshop – Public speaking and debate –, studenții și studentele au învățat cum să construiască argumente palpabile în vederea menținerii unei poziții într-o dezbatere. De asemenea, tinerii și tinerele au aflat care sunt cele mai frecvente erori atunci când formulezi un argument și cum să fie evitate aceste greșeli comune în dezbaterile viitoare.

Workshopul public speaking and debate. Foto: #diez

Totuși, pe lângă workshopurile tradiționale, am avut parte și de un workshop Informal. Fiecare participant/participantă a putut alege unde să meargă: sport, dansuri populare, yoga sau fotografie.

Sursă foto: ISWinT

După fiecare workshop, mergeam la cantina studențească pentru a ne încărca cu puteri și pentru a face față activităților ce urmează.

Foto: #diez

Activități

Cea mai interesantă și distractivă parte a zilei începe după workshopuri – atunci când toți împreună dansăm, înotăm sau explorăm orașul. Atunci îi vezi pe fiecare în parte cum le strălucesc ochii de bucuria și entuziasmul pe care îl au și abia așteaptă să împărtășească și să primească ceea după ce au venit – emoțiile!

Sursă foto: ISWinT

Una dintre activități a fost Treasure hunt. Au fost formate în jur de șase echipe a câte 10 participanți. Ceea ce trebuia să facem era să ne deplasăm dintr-un punct în altul al orașului și să îndeplinim quest-urile propuse și provocările întâlnite într-un timp cât mai scurt. Echipele au fost premiate cu diplome.

Un loc aparte și deosebit la ISWinT este destinat petrecerilor

Foto: #diez

În fiecare seară, începând cu ora 22.00, au loc petrecerile studențești până dimineața. Multe emoții și energie se învârt în dans alături de studenți. Fiecare seară este diferită datorită tematicilor selectate de către organizatori.

Cele mai memorabile evenimente

Sursă foto: #diez

International Night a adus participanților gusturile bucatelor tradiționale din toate colțurile lumii. Studenții au trebuit să gătească bucatele tradiționale care să le reprezinte țara, iar spre seară toți erau nerăbdători să descopere cultura gastronomică a țărilor participante. Totodată, în această zi, participanții s-au îmbrăcat în hainele lor tradiționale, emanând astfel multă energie și autenticitate. Așa aflăm mai multe lucruri interesante despre țările din care vin studenții și studentele.

Sursă foto: ISWinT

Sfat: vă sugerez să nu mâncați la masa de prânz. Așa veți putea face față și veți gusta din bunătățile fiecărei țari.

La Romanian Night, toată lumea dansează pe ritmuri folclorice românești și, totodată, sunt martorii unei nunți românești: bucate tradiționale, dansuri, furatul miresei și aruncatul buchetului miresei nu sunt excluse din program.

Sursă foto: #diez

Parada ISWinT este evenimentul care totalizează și amplifică toate emoțiile trăite la festival. În această zi, când fiecare student(ă) poartă drapelul țării sale și îl defilează pe parcursul a tot traseului ce trece prin centrul Timișoarei, simți cum un val de energie te cuprinde din călcâi și până la firele de păr de pe cap electrizate de muzica care vă însoțește tot drumul.

Sursă foto: #diez

Departure day

Sursă foto: #diez

Trebuie să recunosc, cea mai tristă zi a fost ziua plecării. Momentul când persoanele care ți-au fost alături timp de o săptămână, cei alături de care ai râs și ați împărțit clipe frumoase împreună îți spun goodbye, e trist.

Dar acesta este un motiv în plus pentru a veni și la anul la festival pentru a vă întâlni din nou, pentru a trăi viața de student din plin.

„I’m not saying goodbye, I’m saying see you soon…”

@sparkleintheshadow #iswint #iswint2022 #romania #timisoara #students #festival #studentsfestival #fun #opportunity #party #workshops #friends #travel #world #youth #life ♬ sunet original – Petru Beșleaga


Cine poate participa? Orice student se poate înscrie la ISWinT, singura condiție este ca în momentul în care candidează să fie înscris la o facultate, specializarea nu contează. Participanții se înscriu pe site-ul programului, unde trebuie să-și facă cont și să completeze un formular de înscriere. Odată ce și-au făcut cont pe site, vor intra automat în procesul de selecție de care se ocupă departamentul International Affairs. Aceștia le vor revizui aplicația și, în cele din urmă, dacă totul este în regulă, o vor accepta.

Echipa #diez a fost la ISWinT și în 2016 și am relatat experiența noastră în cadrul unui reportaj. Află aici mai multe detalii.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente