Domeniul creativ din Republica Moldova trece la altă etapă de dezvoltare! De la 1 septembrie 2022, în trei universități din țară, tinerii vor studia 6 specialități noi, care combină armonios domeniul creației cu cel al tehnologiilor informaționale.
După absolvire vor obține cunoștințe și o diplomă de studii în domeniile Animație, Game Design și New Media. Includerea noilor discipline în programul de studii a fost posibilă prin intermediul programului Profesiile Viitorului, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.
Industria de film și producție, cea mai stabilă financiar din lume
Sergiu Pascaru este producător și fondator al școlii MILAP, o platformă prin intermediul căreia își propune să dezvolte cinematografia din Republica Moldova. De asemenea, este și fondatorul companiei „Pascaru Production”, iar din toamnă va preda la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, bazele tehnice și echipamente, în cadrul specializării New Media. Pe lângă orele teoretice, studenții pe care îi va învăța, vor beneficia de practică în sălile dotate cu tehnică performantă de la centrul MEDIACOR.
Sergiu Pascaru, producător: „Industria filmului are nevoie stringentă de specialiști în regie, scenografie, filmare, montaj, ingineri de sunet, lumini și altele. În prezent, cererea de pe piață este foarte mare, iar din cauza lipsei de personal calificat, suntem nevoiți să solicităm serviciile tinerilor de peste hotare. De ce să nu investim în educația tinerelor talente din țară și să pregătim specialiști buni pentru industria creativă. Mai mult, industria filmului este foarte complexă, de perspectivă și necesită multe resurse umane. Fiecare segment din acest domeniu solicită profesioniști desăvârșiți, care să cunoască domeniul și să presteze servicii calitative.”
Timp de mai mulți ani, Sergiu Pascaru a organizat cursuri specializate pentru tinerii care vor să-și dezvolte capacitățile și aptitudinile în domeniul producției video, dar și pentru toți cei interesați de industria filmului și a creației. Lipsa specialiștilor calificați și necesitatea de a angaja oameni cu care să muncească „cot la cot”, l-au motivat să accepte provocarea și să devină lector universitar.
Sergiu Pascaru, producător: „Mizez foarte mult ca în următorii 2-3 ani să avem o generație de tineri specialiști cu competențe tocmai potrivite necesităților de pe piața muncii. Industria filmului este una dintre cele mai dezvoltate, iar din punct de vedere financiar – foarte competitivă și de perspectivă. Avem tehnică performantă, lumini, sunete, camere, dar cât de bune nu ar fi, la moment nu are cine să le utilizeze. De fiecare dată când avem evenimente grandioase sau filmăm producții complexe, presiunea cea mai mare este pe componenta resurselor umane. A venit timpul să schimbăm această perspectivă și să pregătim generații de noi profesioniști, care vor aduce plus valoare inclusiv economiei naționale.”
În timpul studiilor, cei mai buni studenți vor avea oportunitatea să beneficieze de burse de studii și să participe la competiții și evenimente internaționale. De asemenea, încă de pe băncile facultății, studenții care vor demonstra competențe, vor putea fi angajați direct în companii de producție din domeniu.
Sergiu Pascaru, producător: „Sunt sigur că o bună parte din tinerii care aleg o profesie creativă, continuă să dezvolte o carieră în această industrie și după absolvire. Este adevărat că fiecare își alege nișa unde se simte bine, este un lucru firesc și apreciem fiecare decizie pe care o iau. De asemenea, după câțiva ani de experiență, mulți dintre ei au în față alte oportunități, care să le permită să câștige mai mult și să treacă la altă etapă de dezvoltare profesională.”
Despre industria multimedia
Multimedia este un domeniu care combină diverse medii pentru a crea conținut informativ și captivant pentru un anumit public și include fotografii, imagini video și statice, editare video și audio, design web, arte grafice și animație, scriere de scenarii și media interactive.
Producătorii multimedia își folosesc abilitățile și creativitatea pentru a aduce un proiect multi-platformă de la început până la sfârșit și joacă un rol important în fiecare dintre cele trei faze ale procesului de producție: preproducție, producție și postproducție. Multimedia este o deviere a industriilor de film și producție TV, datorită tehnologiilor noi aplicate.
Noua specializare New Media urmează a fi studiată la ciclul licență în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării și va include în programul de studii crearea produselor creative (film documentar, animații, jocuri video, interfețe de aplicații) în medii digitale și explorarea relațiilor dintre New Media cu alte domenii de studiu pentru a înțelege relațiile dintre tehnologie și cultură.
Programului „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat Ministerul Educației și Cercetării cu sportul Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economie digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.
Oferta de studii și programul cursului este disponibil pe pagina oficială a Universității de Stat din Moldova, iar doritorii de a se înscrie la noua specialitate o pot face în cea de-a doua sesiune de admitere care se încheie pe 23 august.