#NeamPornit vă propune să vizitați Ruta Meșteșugarilor în Moldova. Îi veți cunoaște pe artizanii populari ai țării

mesteri populari
Foto:colaj #diez

Campania #NeamPornit continuă să ne facă cunoștință cu locurile frumoase și oamenii talentați din întreaga țară. Astăzi, descoperim împreună Ruta Meșteșugarilor în Moldova și veți afla de ce merită să o vizitați.

Nu există nimic mai important decât locurile în care am crescut, tradițiile și obiceiurile pe care strămoșii noștri le-au păstrat cu atâta perseverență pentru noi: rețete de bucate tradiționale pe care bunicile și străbunicile le notau cu atenție pe paginile de caiet; sculpturi în lemn sau articole tricotate. Pe toate acestea le-am aflat mai întâi de la bunicii noștri care au învățat de la ai lor. Aceste momente sunt neprețuite și se stochează în memoria noastră de-a lungul vieții.

#NeamPornit vrea să vă cufundați adânc în amintirile din copilărie sau să vă învățați copiii să țese obiecte din frunze de porumb, să creeze jucării din lemn, să modeleze vase de lut, să împletească articole din viță de salcie sau să confecționeze o mască pentru sărbătorile de Crăciun.

În satele moldovenești încă mai găsești războaie pe care străbunicile noastre și-au țesut zestrea. Ele au fost păstrate de localnici și acum le puteți vedea în muzeele sătești.

Astăzi, ornamentele străvechi aplicate pe țesături și covoare au căpătat un nou sens și o nouă viață. La urma urmei, fiecare ornament transmite o poveste și un sens profund.

Acum aveți posibilitatea să faceți cunoștință cu artizanii populari din Moldova grație proiectului comun al Agenției de Investiții și al platformei Teleportravel. Echipa Teleportravel a călătorit din sudul spre nordul republicii și a promovat personal toate master class-urile oferite de artizanii locali.

Ruta Meșteșugarilor

Ruta Meșteșugarilor din Moldova este formată din 10 trasee, pe parcursul cărora veți avea ocazia să vizitați 20 de maeștri, să încercați personal să creați ceva cu propriile mâini, precum și să vizitați toate locurile interesante din împrejurimile atelierelor.

Îl veți vizita pe Pavel Țăranu. El vă va învăța cum să mânuiți vița de salcie și o să se împărtășească cu experiența și cu cunoștințele lui.

Pavel Țăranu

Uliana Trandafilova este o meșteșugărească tânără și foarte talentată care arată că olăritul este o modalitate de a se familiariza cu meșteșugul tradițional al strămoșilor ei și va încerca să vă învețe acest meșteșug.

Uliana Trandafilova

Constantin Olteanu este un maestru din sudul republicii, care, care o să vă spună toate secretele de confecționare a obiectelor din viță de vie.

Constantin Olteanu

Victor Pelin este un maestru care produce sculpturi în lemn și creează jucării pentru copii pentru dezvoltarea gândirii logice.

Victor Pelin

Natalia Kandjia, o maestră folclorică, care continuă munca bunicii sale. Natalia o să vă învețe sum să confecționați amulete pentru apropiații voștri.

Natalia Kandjia

Vasile Goncear vă va învăța cum să modelați obiecte din ceramică. De-a lungul celor 15 ani petrecuți în Italia, Vasile a stăpânit tot ce e mai bun din acest domeniu și a adus toată această experiență în Moldova, în țara natală, unde și-a deschis propriul atelier și acum este gata să vă împărtășească cunoștințele sale.

Vasile Goncear

Tatiana Popa vă va învăța arta de a țese covoare antice vindecătoare și vă va dezvălui multe secrete, iar cel mai prețios secret ține de modul de păstrare a sănătății cu ajutorul covoarelor speciale de masaj.

Tatiana Popa

Veți participa la un master class împreună cu Ecaterina Popescu. Ea este o meșteră populară și este specializată în țesutul covoarelor. Ecaterina este fondatoarea centrului de meșteșuguri „Arta Rustica”. Ea îți va organiza o excursie și îți va arăta atelierul în care sunt fabricate covoarele.

Ecaterina Popescu

De asemenea, veți avea ocazia să vizitați atelierul fraților Scutelnic. Veți face cunoștință cu arta modelării argilei, veți admira o colecție mare de ceramică. Lillian și Ruslan vă vor spune cum să modelați lutul și alte detalii de modelare.

Frații Scutelnic

Dumitru Costandachi este considerat un maestru care a reînviat arta sculpturii în lemn și a îmbogățit-o cu elemente tradiționale moldovenești.

Dumitru Costandachi

Următorul maestru popular care așteaptă să-l vizitați este Ion Aștefanoaie. Ion este fierar, lucrează cu metalul, îl modelează, îl lustruiește, creând adevărate lucrări handmade.

Ion Aștefănoaie

Master class de la Zaharia Triboi. Meștera lucrează cu lutul de mai bine de 25 de ani, este singura meșteră care mai face veselă din ceramică neagră.

Zaharia Triboi

În continuare, vă veți familiariza cu fabricarea lumânărilor decorative. Angela și Ion Cârchilan sunt singurii din Moldova care ornamentează manual lumânări, creând tablouri întregi pe ele.

Angela Chîrchilan

Liliana Starciuc este o meșteră populară care vă va prezenta detaliile realizării costumului și cămășii naționale moldovenești (ie).

Liliana Starciuc

De mai bine de 30 de ani, Maria Cristea creează costume naționale și confecționează bluze naționale moldovenești pentru femei „ie”. Maria a deschis un atelier în inima Chișinăului, în care te invită să-l vizitezi.

Maria Cristea

Simion Daud este muzician și și-a dedicat cea mai mare parte a vieții muzicii ca violonist în ansamblul muzical „Arcușul”. Simion posedă un auz muzical impecabil, iar acum creează fluiere. 

Simion Daud

Dumitru Pascar este unul dintre cei mai renumiți meșteri din nordul țării, care confecționează pantofi de piele străvechi, încălțăminte de pe vremea dacilor care se numesc „opinci”. 

Dumitru Pascar

Alexandru Melnic creează produse din plante (paie, stuf), precum și măști populare.

Alexandru Melnic

Victoria și Vitalie Parlui care lucrează de mai bine de 15 ani în domeniul ceramicii și olăritului artistic, confecționează vaze și obiecte decorative.

Vitalie Parlui

Veți vizita orașul Edineț amplasat în nordul țării, unde veți întâlni un maestru unic care creează măști ritualice tradiționale care sunt folosite pentru ceremoniile de Crăciun. Marcel Ostrovschi și soția sa Mariana cos, de asemenea, costume naționale și confecționează pantofi strămoșești, care fac, de asemenea, parte din costumul național.

Marcel Ostrovschi și soția sa Mariana

Toți acești maeștri vă așteaptă să-i vizitați și sunt gata să se împărtășească cu secretele meșteșugului lor. Nu ratați momentul și porniți-vă cât mai curând pe urmele artizanilor moldoveni.

Și apropo, toate itinerariile sunt gratuite. Dar, în schimb, nu uitați să le mulțumiți artizanilor pe care îi veți vizita și numaidecât spuneți-le prietenilor despre acest proiect, deoarece meșteșugarii chiar au nevoie de ajutor și de atenția noastră.


Acest material face parte din campania #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭, lansată de Agenția de Investiții și care este destinată promovării și susținerii produsului turistic național. Pentru noi experiențe și aventuri, accesați neampornit.md.

De asemenea, poți să urmărești #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭 pe Facebook și Instagram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente