Boris Gîlca vine cu recomandări pentru cetățeni în cazul unui dezastru nuclear. Ce acțiuni trebuie să întreprindem

radiatie
Foto:simbol/University of California San Francisco

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a venit cu unele recomandări pentru cetățenii Republicii Moldova în cazul unui incident la centrala nucleară din orașul Zaporijjea, Ucraina, care s-ar putea solda cu un dezastru nuclear.

„Suntem la circa 740 de kilometri distanță de orașul Zaporijjea din Ucraina. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toata certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu – fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată”, spune Boris Gîlcă.

Funcționarul a precizat că specialiștii de la Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială vin cu următoarele sfaturi către cetățeni:
#1. un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost;
#2. închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire;
#3. opriți sistemele de ventilație (dacă există);
#4. dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată;
#5. scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv;
#6. pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

„Medicii ne spun că Iodul stabil [neradioactiv] din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate…”, specifică Boris Gîlcă.

Aproximativ 1 200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporijjea, în sudul Ucrainei și care se află sub controlul trupelor ruse. Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporijjea din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente