Amnesty International și-a cerut scuze pentru raportul scandalos, însă nu respinge cele constatate. Cele mai importante evenimente din a 165-a zi de război

ucraina
Foto:t.me/pavlokyrylenko_donoda

Astăzi este a 165-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a bombardat raionul Nikopol de două ori pe parcursul zilei. 7 000 de locuitori au rămas fără apă după ce obuzele au lovit stația de pompare.

În urma bombardamentelor au avut de suferit în jur de 50 de case. O persoană a fost transportată la spital, transmite unian.net.

🟣 Ministerul Apărării din Ucraina comunică despre faptul că armata rusă își concentrează eforturile pentru stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Luhansk și Donețk.

🟣 În Bahmut, din cauza bombardamentelor constante ale armatei ruse, situația se înrăutățește. Acest lucru a fost declarat de viceprimarul din Bahmut.

El a adăugat că nu există electricitate într-o parte a orașului. Din cauza bombardamentelor constante, echipajele de reparații nu pot merge la locul avariei, transmite unian.net.

🟣 Peste 3,5 milioane de cetățeni ucraineni au rămas fără case din cauza războiului, transmite UNITED24.

🟣 Armata rusă nu reușește să stingă incendiul de la uzina „Satelit” de la Mariupol timp de trei săptămâni. Declarațiile au fost făcute de consilierul primarului din Mariupol, transmite unian.net.

🟣 Pe parcursul zilei, armata rusă a bombardat orașul Kramatorsk, centrul orașului Sloveansk, regiunea Harkiv, regiunea Nicolaev și regiunea Dnipropetrovsk. În cazul ultimelor două atacuri, au fost înregistrați răniți și un deces.

🟣 Amnesty International și-a cerut scuze pentru raportul scandalos despre Ucraina, dar a continuat să-l apere. Potrivit Reuters, organizația pentru drepturile omului a spus că „regretă profund” că raportul său a stârnit furie. În același timp, Amnesty nu respinge constatările raportului.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați”, a declarat Amnesty International.

Amintim că recent organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care susține că armata ucraineană pune în pericol populația civilă prin plasarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale, în încercarea de a respinge invazia rusă.

Autoritățile de la Kiev au reacționat cu furie la acest raport, acuzând autorii încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă și că este un „cadou” pentru propaganda rusă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente