Un tablou mai lung decât un teren de fotbal își va căpăta „geamănul digital” datorită unui proces minuțios care va produce una dintre cele mai mari imagini digitale create vreodată.
Tabloul care urmează să fie digitalizat a fost creat de Louis Braun în anul 1893 și este intitulat „Panorama bătăliei de la Murten”. Procesul de digitalizare este condus de experți de la École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția.
Pictura lui Braun, care înfățișează victoria Confederaților Elvețieni din 1476 asupra ducelui de Burgundia la Murten, a fost rar văzută public datorită dimensiunii sale enorme: 9,14 metri pe 91,44 de metri.
A fost expusă la Zurich și Geneva la sfârșitul secolului al XIX-lea și apoi din nou la Expoziția Națională Elvețiană din 2002, dar a rămas, de altfel, înfășurată în depozit pentru cea mai mare parte a existenței sale.
Dar datorită EPFL și șefei Laboratorului pentru Muzeologie Experimentală al universității Sarah Kenderdine, capodopera lui Braun va primi în curând un public mult mai larg.
Cum are locul procesul de digitalizare
Kenderdine și echipa ei au creat o instalație personalizată care, pe parcursul a patru luni, va permite unei camere cu rezoluție ultra-înaltă să treacă pe suprafața picturii, creând aproximativ 400 000 de fotografii pe parcurs. Scopul final este o recreare digital a pânzei, care va fi disponibilă gratuit publicului până în anul 2026, când va avea loc cea de-a 550-a aniversare a bătăliei de la Murten.
„Se așteaptă că aceasta va fi cea mai mare imagine fără sudură creată vreodată, care va avea 1 600 de gigapixeli, adică 1,6 trilioane de pixeli sau elemente de imagine”, a declarat Kenderdine, potrivit artnet.com.
Acest lucru va fi realuzat cu ajutorul unei camere de 150 de megapixeli, proiectată special pentru digitizarea patrimoniului cultural. Camera va putea, de asemenea, să captureze imagini dincolo de spectrul de culori roșu, verde și albastru, oferind o privire detaliată asupra compoziției pânzei, dincolo de suprafața acesteia.
Braun, care a fost printre cei mai importanți pictori panoramici ai epocii sale, a finalizat „Bătălia de la Murten” pe parcursul a 10 luni în 1893.
Inițial, pictura a fost creată pentru a fi afișată într-o rotondă și, astfel, poartă o formă de hiperboloid, făcându-l incapabil să stea plat ca o pictură mai tradițională. Pentru a ține seama de acest lucru, echipa lui Kenderdine va desfășura pictura pe un substrat special pentru a se asigura că imaginile sunt surprinse curat.
„Panorama Murten este o comoară națională, iar proiectul nostru deschide o nouă abordare a istoriei și culturii elvețiene”, spune Daniel Jaquet, membru al Fundației pentru Panorama Bătăliei de la Murten, care a colaborat cu EPFL pentru a realiza digitizarea posibilă.
„Conține nu numai reprezentări foarte detaliate ale unei bătălii, ci și aspecte socioculturale foarte bogate, prin prisma viziunii asupra lumii de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Digitalizând pictura, „suntem eliberați de limitele unei abordări tradiționale ale istoriei militare”, a explicat el.