Astăzi este a 163-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Uniunea Europeană a coordonat evacuarea a aproximativ 1 000 de pacienți ucraineni care aveau nevoie de îngrijiri urgente către spitale din 18 state membre de la începutul invaziei rusești, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, scrie CNN.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent au fost înregistrate 434 de atacuri asupra spitalelor din Ucraina de la începutul invaziei, care au ucis cel puțin 85 de persoane și au rănit alte 101.
🟣 Numărul persoanelor decedate în urma atacului rusesc cu rachete de joi, 14 iulie, care a avut loc la Vinița, a crescut la 28. Acest lucru a fost anunțat de directoarea adjunctă a Departamentului de Sănătate al administrației militare regionale din Vinița, informează UNIAN.
🟣 Numărul persoanelor rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Nicolaev a crescut la 22, iar o persoană a decedat, a anunțat adjunctul șefului biroului prezidențial.
„Potrivit informațiilor preliminare, sunt 22 de răniți și un mort. Un bărbat născut în 1980 a murit din cauza rănilor suferite”, a spus oficialul.
🟣 Casa Albă va anunța luni un nou pachet de ajutor de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, informează Reuters. Potrivit agenției, noul pachet va include muniție pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule blindate de transport medical.
🟣 Rusia și Turcia au convenit ca gazul rusesc să fie achitat parțial în ruble. Un acord în acest sens s-a ajuns la discuțiile dintre președinții celor două țări, a declarat viceprim-ministrul Federației Ruse, Aleksandr Novak.
🟣 Ambasada Letoniei în Federația Rusă a anunțat că oprește pentru o perioadă nedeterminată eliberarea de vize către ruși, cu excepția necesității de a intra în țară pentru înmormântarea rudelor apropiate.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!