În această lume există o sumedenie de cărți. Unele din ele dețin titluri lungi și care ascund diverse taine, altele sunt scurte și pe înțelesul tuturor. De altfel, există și cele care poartă prenume de fete. Nouă ne-a fost curios să aflăm câte cărți poartă numele fetelor care trăiesc și în Moldova.
Mai jos, găsiți această listă.
#1. „Laura” de Vera Caspary.
*În Republica Moldova sunt 3 727 de fete cu prenumele Laura.
„Cartea a câștigat renume după nominalizarea filmului la Premiile Oscar din 1944 ca cea mai mare poveste de dragoste din toate timpurile. Romanul este remarcabil prin scrierea sa elegantă, dar tare, prin intrigile descrise și prin personajele sale complexe.” (Goodreads)
#2. „Olivia” de V.C. Andrews.
*În Republica Moldova sunt 1 347 de fete cu prenumele Olivia.
„Olivia a fost întotdeauna persoana sensibilă și sora responsabilă. Totuși, ea a fost nevoită să-l urmeze pe tatăl său, un bărbat rece, mânat ca vântul și stăpânit de o nevoie interioară de a fi respectat și plin de succes. Ea este cea care va prelua afacerile lui de un milion de dolari. Ea va deveni busola neclintită și îngrijitoarea rezistentă a familiei Logan – indiferent dacă dorește sau nu.” (Fragment din text)
#3. „Eugenia” de Clare Darcy.
*În Republica Moldova sunt 14 188 de fete cu prenumele Eugenia.
„Domnișoara Eugenia Liddiard a fost absolut fermecată de soluția ei la încurcătura problemei de căsătorie. Întrucât trebuie să-și găsească un soț în primul ei sezon (a aștepta mai mult ar însemna să-și dezamăgească tutorele), a făcut alegerea practică spre Tom, tovarășul ei de joacă din copilărie și fratele celui mai bun prieten al ei. Ea și Tom s-ar potrivi și ar fi trăit pe cale amiabilă pentru totdeauna…” (Fragment din text)
#4. „Valentina” de Fern Michaels.
*În Republica Moldova sunt 59 354 de fete cu prenumele Valentina.
„Vândută în sclavie, ea a jurat să nu iubească niciodată. Dar el a trezit în ea o dorință de nestins. Aleasă de vechiul lider al islamului Emir Ramiff, pentru a-i fi amantă și în cele din urmă succesorul său – Valentina se simte prinsă și controlată de ceilalți. Dar apoi îl descoperă pe Saladin și simte noi emoții.” (Fragment din text)
#5. „Lolita” de Vladimir Nabukov.
*În Republica Moldova sunt 234 de fete cu prenumele Lolita.
„Humbert Humbert – savant, estet și om romantic – s-a îndrăgostit complet de Dolores Haze, fiica de doisprezece ani a proprietarei sale, cu pielea mătăsoasă și gingivale. Acceptând fără tragere de inimă să se căsătorească cu doamna Haze doar pentru a fi aproape de Lolita, Humbert suferă foarte mult în căutarea dragostei; dar când Lo însăși începe să caute atenție în altă parte, el o va duce într-o nenorocire disperată în țară, totul în numele iubirii. Hilar, flamboiant, sfâșietor și plin de jocuri de cuvinte ingenioase, Lolita este o capodopera imaculată, de neuitat, a obsesie, amăgirii și poftei.” (Goodreads)
#6. „Cleopatra” de H. Rider Haggard.
*În Republica Moldova sunt 429 de fete cu prenumele Cleopatra.
„Povestea este plasată în epoca polimatică a istoriei egiptene antice și se învârte în jurul supraviețuirii și protejării dinastie de Preoție a lui Isis. Personajul principal Harmachis (descendentul viu al acestei linii de sânge) este însărcinat de Preoție să o răstoarne pe presupusa impostoare Cleopatra, să alunge romanii și să readucă Egiptul în epoca sa de aur.” (Goodreads)
#7. „Victoria” de Daisy Goodwin.
*În Republica Moldova sunt 33 442 de fete cu prenumele Victoria.
„În 1837, la mai puțin de o lună de la vârsta de optsprezece ani, Alexandrina Victoria – adăpostită, de statură mică și femeie – a devenit regina Marii Britanii și Irlandei. Mulți au considerat că este absurd: Alexandrina – Drina pentru familia ei – fusese întotdeauna strâns controlată de mama ei și de gospodăria ei și, cu siguranță, era prea nepotrivită pentru a deține tronul. Totuși, din momentul în care a murit William al IV-lea, tânăra regina a surprins pe toată lumea: abandonând prenumele ei urat în favoarea Victoriei; insistând, pentru prima dată în viață, să doarmă într-o cameră în afară de cea a mamei ei; hotărâtă să se întâlnească numai cu miniștrii ei.” (Goodreands)
#8. „Maestrul și Margareta” de Mikhail Bulgakov.
*În Republica Moldova sunt 2 544 de fete cu prenumele Margareta.
„Într-o primăvară fierbinte, diavolul ajunge la Moscova, însoțit de o suită care include o frumoasă vrăjitoare goală și o imensă pisică neagră care vorbește, cu o pasiune pentru șah și vodcă. Vizitatorii fac rapid ravagii într-un oraș care refuză să creadă în Dumnezeu sau Satan. Dar ei aduc liniște și la doi moscoviți nefericiți: unul este Stăpânul, un scriitor pus la piloți pentru că a îndrăznit să scrie un roman despre Hristos și Ponțiu Pilat; cealaltă este Margarita, care îl iubește atât de profund pe Stăpân încât este literalmente dispusă să meargă în iad pentru el. Este un roman de o energie inepuizabilă, umor și profunzime filozofică.” (Goodreads)
#9. „Emma” de Jane Austin.
*În Republica Moldova sunt 2 172 de fete cu prenumele Emma.
„Emma Woodhouse este unul dintre cele mai captivante și cele mai vii personaje ale lui Jane Austen. Frumoasă, răsfățată, zadarnică și iremediabil de spirituală, Emma organizează viețile locuitorilor din micul ei sătuc somnoros și joacă rolul unui personaj aparență devastatoare.” (Goodreads)
#10. „Stella” de Eric Morecambe.
*În Republica Moldova sunt 839 de fete cu prenumele Stella.
„Este ultimul roman comedie legendar a lui Eric Morecambe. Trasând ascensiunea lui Stella Ravencroft de la divertisment care se luptă pe circuitul cluburilor din nord la o mare superstar națională.” (Goodreands)
#11. „Adeline” de Norah Vincent.
*În Republica Moldova sunt 17 fete cu prenumele Adeline.
„La 18 aprilie 1941, la douăzeci și două de zile după ce Virginia Woolf a mers la plimbare lângă casa ei de weekend din Sussex și nu s-a mai întors niciodată, trupul ei a fost recuperat de pe râul Ouse. Adeline de Norah Vincent re imaginează evenimentele care l-au adus pe Woolf pe malul râului, oferindu-ne un deznodământ demn de protagonistul său.” (Goodreads)
#12. „Zinnia” de Jane Castle.
*În Republica Moldova sunt 348 de fete cu prenumele Zina.
„Ea este numită Scarlet Lady – dar numai Zinnia Spring s-ar ridica peste porecla ei șocantă, îmbrăcându-se sfidător în roșu. De când un tabloid fals i-a distrus reputația și afacerea de design interior, această doamnă încăpățânată și-a câștigat existența folosind abilitățile ei psihice – o abilitate foarte prețuită care o deosebește în colonia spațială St. Helen’s. Dar când este angajată de proprietarul cazinoului Nick Chastain, întâlnirea minților – și a inimii – o face vedete.” (Fragment din text)
#13. „Ana Karenina” de Lev Tolstoi.
*În Republica Moldova sunt 47 887 de fete cu prenumele Ana.
„Anna Karenina este una dintre cele mai bune creații ale lui Tolstoi, o operă de artă de o mare perfecțiune estetică care nu tratează doar istoria sentimentală a personajelor centrale, ci se referă și la eșaloanele superioare ale Rusiei vremii sale, pline de figuri ale nobilimii. care trăiau în cea mai bună dintre lumi, în timp ce în mediul rural iobagii țărani trăiau ca niște sclavi adevărați.” (Goodreads)
#14. „Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll.
*În Republica Moldova sunt 203 fete cu prenumele Alice.
„Când Alice vede un iepure alb scoțând un ceas din buzunarul vestei, ea decide să-l urmeze și se pune în mișcare o succesiune de evenimente neobișnuite. Această mini carte conține toate poveștile răsturnate din Aventurile lui Alice în Țara Minunilor și Prin oglindă, însoțite de note practice și ilustrațiile colorate memorabile ale Martinei Pelouso.” (Fragment din text)
#15. „Sărmana Liza” de Nikolai Karamzin.
*În Republica Moldova sunt 85 de fete cu prenumele Liza.
„Povestea tragică despre seducția unui nobil asupra unei fete cu statut social inferior, „Săraca Liza” a fost prima senzație literară a Rusiei: au fost făcute pelerinaje în locațiile menționate în poveste și chiar au fost raportate sinucideri. Cea mai cunoscută operă de ficțiune a lui Nikolay Karamzin, „Săraca Liza” se remarcă prin analiza psihologică a personajului său titular – prima dată când un scriitor rus a încercat să înfățișeze gândurile și sentimentele unei tinere îndrăgostite.” (Goodreads)