Guvernul Republicii Moldova a informat că moldovenii care se întorc din diasporă ar putea să importe, fără plata taxei de import, o mașină cu termenul de exploatare de până la nouă ani.
UPDATE. Inițiativa legislativă a președintei țării, Maia Sandu, potrivit căreia cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară, a fost susținută astăzi de Parlament, în cea de-a doua lectură.
Potrivit proiectului de lege, cetățenii Republicii Moldova care au locuit peste hotare cel puțin trei ani vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilităţi fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie. Cetățenii vor trebui să respecte anumite condiții. De exemplu, termenul de exploatare a mijlocului de transport nu trebuie să depășească nouă ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400 000 de lei. Totodată, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de trei ani. Alte condiții: să nu prezinte defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră; să nu fie destinată activității comerciale sau de producție și să întrunească condițiile prescrise în proiect privind capacitatea cilindrică a motorului.
Știrea inițială
Această decizie a fost aprobată astăzi, 29 iulie, de către executivul în cadrul ședinței matinale care a vizat proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în țară, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președinta țării, Maia Sandu.
Astfel, scutirea de taxa de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare de până la nouă ani, și nu până la șapte ani, cum s-a aprobat anterior.
Totodată, potrivit avizului, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosința cuiva timp de trei ani, și nu de cinci ani, cum s-a stabilit anterior.
Decizia finală urmează să fie luată de deputați în parlament.