În premieră, domeniul animației va fi predat la o universitate din țară! Află de la specialistul în animație Lev Voloșin cum poți studia această profesie

COR
Foto:COR

Companiile din țară sunt în căutarea specialiștilor calificați, care să cunoască bine domeniul, să fie deschiși spre învățare și cu spirit creativ. Dar unde pot fi învățate aceste abilități? În premieră pentru Republica Moldova, trei universități din țară își „deschid ușile” pentru studenți cu șase specialități noi în domeniul industriilor creative și tehnologice.

Tinerii care vor alege să studieze una dintre programele noi precum programare de jocuri, conceptualizarea jocurilor și crearea de personaje pentru specializarea de Game design, animație 3D și producția personajelor și elementelor de animație 3D și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate, dar și producție multimedia, vor avea acces la peste 20 de profesii din sectorul Createch, care sunt la mare căutare în prezent pe piața muncii. 

Introducerea în programul universitar a noilor specialități face parte din Programul Profesiile Viitorului și urmează să fie implementat la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Specialiștii calificați – la mare căutare

Lev Voloșin este specialist în animație, iar în cadrul companiei pe care o dezvoltă în domeniul animației este în continuă căutare de tineri care să fie în pas cu tehnologia și foarte deschiși spre educație continuă. Pentru a susține pregătirea profesioniștilor de mâine, din toamnă, la universitate va preda studenților cursul de animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație, dar și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate.

Lev Voloșin, antreprenor, specialist în animație: „Toți antreprenorii își doresc în echipă specialiști experimentați, care să fie productivi și să creeze impact în companiile în care activează. Un adevărat profesionist are nevoie de câteva luni să se integreze într-o companie nouă, să perceapă dacă rezonează cu valorile acesteia, să se adapteze cu colegii și să înțeleagă dacă se simte bine. Domeniul animației are o perspectivă extraordinară, iar contentul de acest tip crește foarte repede. Pentru a avea specialiști din Moldova, care să realizeze proiecte valoroase și să se implice mult în procesul de creație, trebuie să educăm tinerele talente și să le aducem în pas cu tehnologia.”

Lev Voloșin este convins că implicarea profesioniștilor în procesul de predare va aduce un plus valoare educației din Republica Moldova și va ridica calificarea specialiștilor noi. În plus, practica în cadrul companiilor din domeniu va oferi șansa ca absolvenții să cunoască din interior cum se desfășoară procesul de muncă și care sunt așteptările angajatorilor.

Lev Voloșin, antreprenor, specialist în animație: „Industria de animație este foarte mare și oferă posibilitatea celor interesați de domeniu să se specializeze pe domenii foarte înguste. Acest lucru permite dezvoltarea unor abilități foarte bune, care să fie valorificate la maxim. Îmi doresc ca în următorii câțiva ani să avem o nouă generație de dezvoltatori de animație, pentru că această capitalizare a companiilor de filme și jocuri crește și valorează milioane.”

Rapoartele internaționale proiectează că dimensiunea pieței globale de animație va atinge valoarea de aproximativ 642,5 miliarde USD până în 2030, în creștere cu  5,2 % din 2021 până în 2030. Forța de muncă în industria animație, necesită înaltă calificare,  93 % dintre animatorii de azi au o diplomă de licență și 26 % au și o diplomă postuniversitară. La nivel global, mai mult de 50 % din oamenii care lucrează sunt freelanceri. 

La Admitere 2022, viitorii studenți vor găsi două programe noi pentru această specializare. Acestea sunt animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație 3D (pure art) la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Programul de studii pentru toate cele 6 programe sunt dezvoltate sau validate cu companiile din domeniu, pentru a susține conexiunea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii. Mai mult, cursurile noilor specialități vor fi predate de profesori practicieni inclusiv în laboratoare specializate la „Mediacor”, „Artcor”, „Tekwill”, dar și lectori internaționali care vor fi invitați să țină ore și masterclass-uri specializate.

Suma totală pentru implementarea programului Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia este aproximativ 2,5 milioane de dolari SUA.

Programului „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat Ministerul Educației și Cercetării cu sportul Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economie digitală, creativă și circulară și contribuie la  creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova. 

Despre industria de animație

Rapoartele internaționale proiectează că dimensiunea pieței globale de animație va atinge valoarea de aproximativ 642,5 miliarde USD până în 2030, în creștere cu  5,2 % din 2021 până în 2030.  Forța de muncă în industria animație, necesită înaltă calificare,  93 % dintre animatorii de azi au o diplomă de licență și 26 % au și o diplomă postuniversitară. La nivel global, mai mult de 50 % din oamenii care lucrează sunt freelanceri. 

La Admitere 2022, viitorii studenți vor găsi două programe noi pentru această specializare:
# animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație 3D (pure art) la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”
# animație 2D cu accent pe producția desenelor animate la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Acest tip de content creste pe an ce trece. Capitalizarea companiilor de filme sau jocuri creste si valoreaza milioane de dolari. Pentru a avea specialiști din Moldova, a realiza proiecte autohtone sau a ne implica in altele, trebuie sa educam specialiștii, care sa fie in pas cu tehnologia.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente