Prezentul academic, pregătit pentru profesiile viitorului. Cum sunt instruiți dascălii pentru a le preda studenților noile meserii creative

COR
Foto:COR

Un nou an școlar vine cu noi specialități în programul studiilor universitare odată cu lansarea Programului Profesiile Viitorului. Studenții vor putea însuși profesii precum: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia.

Inițiativa urmează să fie implementată la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea pedagogică de Stat „Ion Creangă” și își propune să educe specialiști pentru o nouă etapă dominată de inovații, creativitate și tehnologii.

Igor Șarov, rectorul USM: „Pe lângă specialitățile tradiționale pe care noi le avem la universitate și care ne-au dus faima în cei 75 de ani de activitate, suntem în secolul schimbărilor revoluționare și trebuie să facem față atât noi ca universitate, aici mă refer la infrastructură, cât și investiții în oameni – capitalul uman. Trebuie să recunoaștem că noi, profesorii, uneori nu facem față cerințelor din punct de vedere al digitalizării, utilizării gadgeturilor și progresului tehnico-științific. Am pierdut mult timp, inclusiv cu o reformă universitară întârziată. Investițiile care sunt făcute trebuie să fie în spații și în oameni. Noi vorbim despre educație pe tot parcursul vieții doar teoretic, trebuie să continuăm și în practică.”

Oferta de studii pentru toate cele 6 programe este dezvoltată și validată cu managerii companiilor creative din domeniu, pentru a susține conexiunea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii. Mai mult, cursurile noilor specialități vor fi predate de profesori practicieni inclusiv în laboratoare specializate la „Mediacor”, „Artcor”, „Tekwill”, dar și lectori internaționali care vor fi invitați să țină ore și masterclass-uri specializate.

Igor Șarov, rectorul USM: „La Mediacor avem patru etaje renovate, cu spații ultramoderne, nu doar pentru studenți, dar și pentru reprezentanții businessului, în mod special pentru creatorii de startup-uri. Apropierea programelor noastre de studii de piața muncii este unul din obiectivele noastre principale. Proiectul Tehnologiile Viitorului, cu finanțarea oferită de USAID și Suedia, vine să investească în dezvoltarea competențelor studenților prin continuarea investițiilor în infrastructură, dar și a investițiilor în factorul uman.”

La fel, începând cu semestrul al doilea, stagiile de practică vor fi efectuate în companii, iar cei mai buni studenți vor beneficia de burse și vor avea ocazia să participe la competiții și evenimente internaționale.

Igor Șarov, rectorul USM: „Toate programele noi necesită resurse umane calificate pentru procesul de predare. În acest sens, o parte dintre profesori vor merge la universități din Uniunea Europeană sau SUA, unde își vor perfecționa abilitățile și competențele pentru a preda noile profesii. Iar din toamnă, tinerii care vor studia noile discipline vor învăța teoretic, dar și practic în cadrul companiilor de profil sau în spațiile multimedia de la Mediacor și Artcor. Studenții vor avea oportunitatea să participe la conferințe, traininguri, hackathoane, programe de internship peste hotare, unde vor acumula experiență care să-i ajute să devină specialiști buni.”

Suma totală pentru implementarea programului Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia este aproximativ 2 milioane de dolari SUA.

Programul „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectul Tehnologiile Viitorului.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii  în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală. 

 Mai multe detalii puteți afla pe pagina Universității de Stat din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente