Profesiile viitorului: Animația și Game Design – noi programe de studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Alexandra Barbaneagra
Foto:UPSIC

Anul de studii 2022-2023 vine cu noutăți pe lista programelor de studii propuse de universitățile din R. Moldova. Viitorii candidați la admitere vor avea posibilitatea să obțină diplome de studii superioare în domeniul Animației, Game Design și New Media. Oportunitățile se deschid în fața tinerilor datorită Programului Profesiile Viitorului.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este una din universitățile partenere ale noului program și a deschis în acest an de studii admiterea la două dintre cele două specialități, și anume, Animația și Game Design .  

Programul „Profesiile Viitorului” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia. 

Alexandra Barbăneagră, rectoră a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Universitatea de Stat „Ion Creangă” promovează în procesul didactic inovația, modernizarea procesului de învățământ în acord cu solicitările pieței muncii beneficiarilor. Pentru noi este extrem de important să racordăm planurile de studii la cerințele pieței, dar și să dezvoltăm programe noi.” 

În acest context, rectora anunță că în noul an de studii, în cadrul universității, vor fi predate două noi specialități: animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație 3D și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate. 

Programele urmează să fie studiate la Facultatea Arte Plastice și Design, pe domeniul general de studii „Arte”.

Alexandra Barbăneagră, rectoră a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Imediat ce am lansat acest program numărul de solicitări pentru consiliere și ghidare în alegerea profesii sunt multiple. Dar și interesul pentru aceste programe este sporit. Foarte mult ne-a ajutat în dezvoltarea acestui program Proiectul „Tehnologiile Viitorului”. Specialiștii s-au implicat și la etapa de reconceptualizare a planului de studii și ne-au oferit asistență.”

Noile specialități urmează să fie predate cu accent deosebit pe partea practică. Prin urmare, viitorii studenți vor participa la activități în laboratoare specializate care în prezent sunt modernizate în contextul Proiectului „Profesiile viitorului”.

Mai mult de atât, viitorii studenți vor participa la o serie de activități interactive la Mediacor, Artcor, Clasa Viitorului. Aici vor fi implicați și studenții de la toate cele trei universități, parte a programului – UTM, USM și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În plus, în cursul anilor de studii, formarea profesională se va desfășura cu participarea cadrelor didactice universitare și a specialiștilor din domeniu care vor fi invitați la cursuri. Totodată, viitorii studenți vor beneficia de instruiri cu participarea experților din străinătate. Apar și oportunități de aplicare la concursuri, burse locale și internaționale. În diploma absolvenților urmează să fie menționată specialitatea „Designer în animație, în conceptualizarea, dezvoltarea filmelor cu desen animat”. Acest lucru va permite persoanelor să se angajeze pe post de designer în dezvoltarea jocurilor, designer în animație și dezvoltarea filmelor de animație, dar și în alte profesii.

Alexandra Barbăneagră, rectoră a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Este un proiect în care mediul de afaceri investește în sistemul educațional. În mare parte sunt oameni, deocamdată, mai puțin cunoscuți în R. Moldova și foarte cunoscuți și solicitați în Occident. De aceea, cred că Programul Profesiile Viitorului oferă viitorilor candidați oportunitatea de a învăța acasă, de a rămâne acasă, dar de a fi conectați la lumea întreagă. Sunt prevăzute locuri la buget, dar și la contract. Mai exact, sunt câte 20 de locuri pentru fiecare dintre cele două programe. Dar acestea sunt limitate. Limitarea vine din ideea că fiecare student care va fi înmatriculat la aceste două programe trebuie să aibă, bine definit, spațiul și locul de muncă care este dotat cu un calculator performant și tehnologii performante.”

Pe 25 iulie, universitatea a dat startul procesului de admitere. Începând cu această dată, viitorii candidați se pot adresa pentru a aplica la una dintre facultăți, inclusiv la noile specialități. Dar în același timp, sunt așteptați și pentru consiliere, în cazul celor care încă nu au luat o decizie.

Mai multe detalii puteți afla pe pagina Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Suma totală pentru implementarea programului este de aproximativ două milioane de dolari SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente