Persoanele nevăzătoare şi cele cu deficiențe de vedere vor putea beneficia de o infrastructură accesibilă și modernă, prin contribuția proiectului „DANOVA”

UTM
Foto:UTM

Persoanele nevăzătoare şi cele cu deficiențe de vedere din Republica Moldova vor putea beneficia de o infrastructură accesibilă și modernă. Acest lucru este posibil prin contribuția proiectului „DANOVA – Servicii inovative de transport pentru pasagerii nevăzători şi cu deficiențe de vedere în Regiunea Dunării”, implementat în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020.

Progresul în implementarea proiectului, rezultatele, dar și provocările acestuia au fost discutate pe 13 iulie în cadrul unei vizite de documentare, efectuată de reprezentanții I.P. „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă” la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

„Obiectivul proiectului este de a avea o infrastructură cu facilități comune, astfel încât persoanele nevăzătoare și cele cu deficiențe de vedere să aibă parte de aceleași condiții de acces la infrastructura urbană. Aceste facilități sunt necesare și obligatorii. Este vorba despre un nou concept de mobilitate și acces la infrastructura urbană, așa ca persoanele cu nevoi speciale să se simtă în siguranță în viața de zi cu zi”, a menționat Ilie Bricicaru, managerul proiectului și lector universitar în cadrul UTM.

Proiectul „DANOVA – Servicii inovative de transport pentru pasagerii nevăzători şi cu deficienţe de vedere în Regiunea Dunării” este implementat de un consorțiu format din 14 parteneri din nouă țări, inclusiv Republica Moldova, reprezentată de Universitatea Tehnică a Moldovei împreună cu Asociația Nevăzătorilor din Moldova. Bugetul total este de peste două milioane de euro, iar partea de co-finanțare a partenerului din Moldova este de peste 90 de mii de euro. Proiectul va dura până în decembrie 2022.

Proiectul își propune să îmbunătățească accesibilitatea aeroporturilor, porturilor, stațiilor de tren și autobuz prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe a persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, pentru a le facilita accesul la toate informațiile și serviciile de transport.

Prin urmare, nevăzătorii şi persoanele cu deficienţe de vedere vor putea să se orienteze mai uşor şi să circule în siguranţă cu transportul public. Pentru asta, însă, este esențială cunoașterea normelor și standardelor de bune practici pentru ca infrastructura și facilitățile de transport să fie în egală măsură simple și ușor de utilizat pentru toate categoriile de persoane. În acest sens, în cadrul proiectului a fost realizată o evaluare amplă a facilităților existente în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău și desfășurate o serie de activități. De asemenea, un concept de proiectare a mediului prietenos pentru toți pasagerii, indiferent de vârstă, capacitate sau dizabilitate, a fost prezentat pe 21 aprilie 2022 la UTM în cadrul unui seminar despre designul universal, unde au participat peste 100 de viitori arhitecți și designeri, urbaniști și proiectanți de drumuri și străzi.

În următoarele luni, în cadrul proiectului urmează a fi dezvoltate un șir de materiale informative pentru dezvoltarea noilor servicii și competențe incluzive de accesabilitate. Este vorba de o strategie de valorificare pentru a sprijini factorii de decizie în transferul de cunoștințe și soluții identificate într-un mod eficient; dar și un ghid cu cele mai bune practici și soluții pentru proiectarea infrastructurii urbane, care urmează a fi prezentat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. La fel, este planificată desfășurarea unei instruiri privind accesibilitatea Aeroportului Internațional Chișinău pentru persoanele cu deficiențe de vedere și pasagerii nevăzători, cu invitarea reprezentanților Gării Feroviare și ai Primăriei municipiului Chișinău.

La evidența Asociației Nevăzătorilor din Moldova sunt circa nouă mii de persoane cu deficiențe de vedere de grad sever, accentuat și mediu, iar în țară sunt circa 20 de mii de astfel de persoane.

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 274,6 milioane euro, inclusiv 5 mln. euro alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania (landurile Baden Wurttemberg și Bavaria), România, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa). La nivel național sunt implementate 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de 2,5 mln. de euro.

Programul Transnațional Dunărea are menirea să ofere oportunități pentru parteneri din Republica Moldova de a elabora și implementa o serie de proiecte valoroase prin consolidarea cooperării cu caracter de transformare și inovare, în același timp, fiind în măsură să contribuie la dezvoltarea unor sinergii transnaționale.

Pentru informaţii suplimentare contactați: Direcția Programe transfrontaliere și transnaționale, I.P. „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă”, E-mail: [email protected], telefon: (+373 22) 233 045.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente