Astăzi este ziua mondială a cărților vechi! Iată o listă cu cele vechi manuscrise din lume

colaj cărți
Foto:Colaj #diez: Wikipedia

Anual, la data de 27 iulie, este marcată Ziua mondială a cărților vechi. Cu această ocazie, am pregătit o listă în care am indicat cele mai vechi manuscrise din lume, care s-au păstrat până în ziua de astăzi.

Iată care sunt cele mai vechi cărți din lume.

#1. Epopeea lui Gilgamesh (2150 î.Hr. – 2000 î.Hr.)
Cea mai veche lucrare de literatură este Epopeea lui Gilgamesh, un poem epic din Mesopotamia antică, astăzi regiunea Irak-ului, care aparține culturii sumero-babiloniene. Aceasta a fost scrisă pe 12 tablete de lut și păstrată în biblioteca regelui asirian Assurbanipal de la Ninive. Unii oameni credeau că a fost inspirată dintr-o serie de legende și poeme sumeriene despre regele mitologic al cetății Uruk – Gilgamesh. Unele dintre temele abordate în această lucrare sunt drama existențială a omului, lupta lui cu forțele oculte și perspectiva înfrângerii lor, raportul cu femeia și raportul de prietenie între oameni, teama de moarte și setea de nemurire.

Sursă foto: Osama Shukir Muhammed Amin

#2. Învățăturile lui Ptah-Hotep (2040 î.Hr. – 1650 î.Hr.)
Se presupune că această carte a fost scrisă în 2300 î.Hr. Ptah-Hotep a fost administratorul unui oraș și prim-ministru. I-a fost atribuită scrierea Învățăturile lui Ptah-Hotep, o piesă egipteană, menită să învețe și să educe oamenii. În carte sunt scrise sfaturi despre cum să te porți corect cu superiorii, despre comportamentul la masă și atitudinea față de femei. A fost una dintre cele mai citite și mai lăudate cărți de către egiptenii din Imperiul Vechi. Mai târziu egiptenii l-au desemnat pe Ptah-Hotep, zeu al medicinei, arhitecturii și al magiei.

Sursă foto: hieroglyphen.net

#3. Cartea Morților (1400 î.Hr. – 1300 î.Hr.)
Cartea Morților este o descriere a concepției egiptene despre viața de apoi, precum și o colecție de imnuri, vrăji și instrucțiuni pentru a permite celui decedat să treacă prin diferitele obstacole din viața de apoi.

Manuscrisul este compus din 42 de confesiuni care conțin 42 de „judecate” și a fost găsită pe mormântul lui Maiherpri (nobil egiptean) din Valea regilor în 1899. Inițial, Cartea Morților a fost considerată a fi Biblia egiptenilor antici. Unii oameni cred că această carte ar fi o îndrumare, alții că ar fi un blestem. Lucrarea descrie și catastrofele lumii din trecut, prezent și viitor.

Sursă foto: Hunefer

#4. Papirusul Edwin Smith (1300 î.Hr.)
Acesta este cel mai vechi text medical din lume și reprezintă o dovada a faptului că acum câteva mii de ani se efectuau operații chirurgice. În acest document, există și o listă cu 48 de traume și cazuri de vătămări, fiecare cu o descriere detaliată a examinației și a tratamentului.

De asemenea, în papirus sunt descrise și observații anatomice in detaliu. Spre exemplu, este descrisă anatomia creierului și a inimii. Mai mult decât atât, este prezentată și o informație despre pulsațiile intercraniene și despre vasele sangvine.

Sursă foto: Jeff Dahl

#5. Diamantul Sutra (868 î.Hr.)
Diamantul Sutra, un text al perfecțiunii și înțelepciunii, este considerată cea mai veche carte tipărită, un text al perfecțiunii și înțelepciunii. Cartea a fost găsită în anul 1907 de către arheologul englez, de origine maghiară, Sir Marc Aurel Stein, într-o peșteră din nord-vestul Chinei. Actualmente această carte poate fi văzută în British Library din Londra.

Sursă foto: Wikipedia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente