Cofetăria Sweet Vélvet este un spațiu din Cricova unde localnicii, dar și cei aflați în treacăt pot savura un desert gustos și preparat după rețete proprii sau reinventate. La o ceașcă de cafea, vizitatorii localului pot încerca un ecler de casă, un con cu cremă ori renumitul desert francez macarons din 100 % făină de migdale preparată chiar de proprietara acestui local – Victoria Melnic. Am discutat cu Victoria despre istoria unui vis realizat.
Victoria nu s-a gândit niciodată că va face cofetărie, însă treptat, cum zice ea, a început să „cocheteze cu unele rețete”. Studiind diverse modalități de preparare a prăjiturilor, observa și reacțiile oamenilor, iar cu timpul a început să-i placă această activitate atât de mult, încât i s-a dedicat în totalitate. „Într-un moment, am înțeles că este tot cu ce vreau să mă ocup și unde vreau să mă rețin un timp mai îndelungat, îndulcind cât mai mulți oameni cu deserturile mele.”
Afacerea o deține deja de câțiva ani împreună cu soțul ei, Mihai. În tot acest timp, a reușit să-și dezvolte mica sa idee pe care o avut-o din 2017 și să dețină acum propriul spațiu de preparare și comercializare a deserturilor. „Am decis să progresăm, să nu rămânem doar de unde am pornit”, specifică ea.
Victoria povestește că la baza inițierii afacerii a stat și un program de granturi la care a participat în 2019, în cadrul unui proiect european care susținea femeile antreprenoare din Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană. Protagonista materialului a menționat că acest program de granturi a ajutat-o să se mobilizeze mult mai rapid, iar datorită acestuia a primit susținerea necesară și a reușit să investească în procurarea unor echipamente necesare. „Un astfel de proiect ajută micii antreprenori să-și dezvolte afacerea dorită.”
Pentru a ajunge unde este astăzi, Victoria a participat la diverse masterclassuri de la chefi cofetari internaționali care veneau cu lecții de cofetărie în Chișinău. De altfel, aceasta ne-a mărturisit că ea și până acum învață: „Nu te poți opri din învățat, căci arta deserturilor este un spațiu imens, permanent trebuie să acumulezi cunoștințe noi”.
Ideea de la care a început totul s-a declanșat de la neputința de a găsi un local de unde ar fi putut procura un dulce pe placul ei. „Mereu când ieșeam seara cu copilul la o plimbare și ne doream ceva dulce, bun și gustos, nu reușeam să identificăm un local pe placul nostru. Mergeam la magazinul de la colțul casei ori la o cofetărie din regiune și procuram ceva, ca mai apoi să înțelegem că e prea dulce și nu-l putem mânca cu plăcere.”
Astfel, a decis că își dorește să creeze ceva deosebit, puțin, dar bun, de calitate și făcut din inimă. „În primul rând, preparăm ceea ce nouă ne place și nu producem ceea ce nu am consuma nici noi. Observăm că oamenii se întorc la noi; acest lucru ne dă aripi și suntem încurajați să activăm mai departe.”
Produsele din care sunt preparate deserturile sunt naturale și de calitate. Victoria a menționat că nu folosește frișcă vegetală, prafuri, premixuri sau conservanți. Cel mai frecvent în prepararea dulciurilor sale utilizează mascarpone, ciocolată belgiană, unt de 82 %, lapte și ouă de calitate. Cofetara oferă o mare atenție ingredientelor utilizate în producerea dulciurilor sale, fiind minuțioasă în micile detalii. De altfel, Victoria a mai divulgat că datorită multiplelor încercări și experimente, a adaptat unele rețete la produsele noastre locale, așa încât gustul și calitatea lor să fie precum ea își dorește ca acestea să fie – delicioase și savuroase!
Unele dulciuri sunt și reinventate, de exemplu medovik-ul, „Cușma lui Guguță” și conurile cu caramelă homemade și lapte condensat. Acestea sunt adaptate după gustul cumpărătorului modern. Astfel, acestea nu sunt exact pregătite după rețeta de odinioară, dar transformate după placul consumatorului de astăzi. O altă parte dintre dulciurile sale sunt testate și elaborate chiar de ea. „Acestea au fost create în urma multor experimente. Îmi doream ca dulciurile să dețină un gust anumit și astfel am testat până am ajuns la acele gusturi și texturi fine.”
Victoria ne-a povestit și cum are loc procesul de preparare. „Fiecare proces îmi aduce partea sa de fericire, pentru că obținerea unui desert nu se rezumă doar la coacerea acestuia, există multe procese tehnologice și atunci crearea unui desert se divizează în diverse etape, iar fiecare dintre acestea sunt frumoase în felul lor. Începem cu pregătirea ingredientelor, cu coacerea, cu prepararea cremelor, cu asamblarea, iar la sfârșit cu decorul acestora. Rezultatul final este cel mai îmbucurător moment, în special atunci când primești un feedback pozitiv din partea cumpărătorului.”
Victoria creează torturi și deserturi la comandă și pentru nunți și alte evenimente.
Mai jos, puteți admira unele dintre lucrările sale.
Cofetara menționează că încă nu și-a pierdut pasiunea și iubirea față de această activitate chiar și după ani de lucru în acest domeniu. „Este evident că obosești, dar cofetăria rămâne principala mea activitate cu care vreau să mă ocup și care îmi place foarte mult.”
De altfel, micuța cofetărie a fost deschisă în pandemie: „Când am pornit să facem primii pași, încă nu exista situația cu COVID-19, astfel actele de permisiune a activității le-am primit cu două-trei zile înainte de carantină”. Acest eveniment i-a fost un impediment spre visul ei, însă greutatea pe care a întâlnit-o a ajutat-o să fie unde este astăzi. „Procesul era deja pornit și nu puteam să dăm înapoi. Atunci ne-am reorganizat, am investit într-o vitrină și într-o tejghea. Așa și a apărut acest mic spațiu de deservire pe lângă ideea de producere”, relevă aceasta.
Pe ordinea de zi, în cofetărie putem găsi diverse produse precum eclere, kartoșka reinventată, conuri cu cremă, deserturi mousse pe bază de ciocolată belgiană fără adaos de zahăr, brownie vegan, macarons etc. „Un top anumit nu există. În fiecare zi, gusturile clienților diferă, la noi intră multe persoane și fiecare dorește să încerce ceva nou. Noi totdeauna facem variație de produse, nu suntem monotoni.”
Pentru toți cei care își fac griji pentru kilograme în plus sau cărora le este frică de apariția unor consecințe la nivel de sănătate în urma consumării unor dulciuri, cofetara spune că orice produs de calitate și consumat în proporții mici nu poate să ne facă rău.
Dacă vreți să încercați și voi dulciurile Victoriei, o găsiți aici și aici.
Acest reportaj a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.