„Oricât de multe legi și capitole ar fi, sănătatea mintală e mai importantă.” Elis Procopii, despre cum e să fii student(ă) la facultatea de drept

colaj1
Foto:diez.md

Fiecare licean sau liceană s-a visat cândva student(ă) la drept, la medicină sau la poliție. Pentru promoția de absolvenți din 2022 acest vis este pe cale să se realizeze cât mai curând. La unele universități deja este în toi procesul de admitere, iar alții așteaptă îngrijorați depunerea dosarelor. Noi am decis să continuăm să vorbim despre istoriile studenților de la diferite facultăți pentru a ajuta tinerii și pentru a le diminua din emoții.

Protagonista interviului de astăzi este Elisabeta Procopii sau, cum îi spun prietenii, Elis, o tânără studentă care trece în anul doi la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Dreptul este un domeniu interesant care îi atrage pe cei ce posedă încredere în propriile puteri, care nu cedează ușor, care au un simț critic dezvoltat și care pot fi foarte convingători.

„Doar să studiezi și să depui efort nu e suficient”

Cum e să fii student(ă) la drept? Cu siguranță mulți și-au pus această întrebare, păi iată protagonista noastră a spus că pentru ea este o oportunitate ce îi deschide încet, dar sigur calea spre ceea ce ea își dorește. Dreptul nu a fost visul ei, a fost o decizie spontană, dar care i-a schimbat viața în doar un an, căci aparent această specialitate se ascundea laconic în sufletul ei. „Aici tot mă vedeam, însă erau și alte oportunități. Însăși specialitatea de drept este una foarte complicată, doar să studiezi și să depui efort nu e suficient, trebuie și să-ți placă ceea ce înveți. În general, specialitatea oferă multe uși deschise, multe persoane ce te pot ghida în anumite sfere, te poate ajuta să comunici liber cu persoanele din jur și să-ți faci o mulțime de prieteni. Dar, în primul rând, te va ajuta să-ți menții caracterul dur și să-ți exprimi opinia în modul cel mai corect atunci când e necesar”, a povestit Elisabeta.

Așteptări versus realitate, de această comparație se tem abiturienții/abiturientele în legătură cu primul lor an de facultate. Elis ne povestește că a avut așteptări destul de mari, asemănând admiterea cu o nouă etapă din viața ei, mai ales că a ales una dintre cele mai prestigioase universități din țară, Universitatea de Stat din Moldova. Ajunsă pe băncile facultății, protagonista noastră zice că realitatea a fost diferită comparativ cu ce se aștepta. „Cred că asta ține de perioada de adaptare, întrucât 12 ani ai învățat și ai fost înconjurat(ă) de una și aceeași rutină în fiecare an, iar acum totul îți pare diferit și destul de ciudat. Au fost adeverite și câteva dintre așteptările mele: sălile mari de curs, apariția termenilor «prelegere» și «seminar», multitudinea de prieteni și oportunități”, a menționat tânăra.

„Profesorii/profesoarele încercau «să ne învețe a învăța»

După cum zice Elis, primul semestru nu i-a părut foarte greu, deoarece l-a interpretat ca pe o perioadă de adaptare, în care e permis să greșești, căci ești în proces de învățare. „A fost ca o perioadă de adaptare, profesorii/profesoarele, intrând în situația studenților, încercau prin modalități mult mai ușoare «să ne învețe a învăța». Eu, fiind o persoană comunicabilă, am încercat mereu să găsesc limbă comună cu toți/toate colegii/colegele și profesorii/profesoarele, ceea ce m-a ajutat să depășesc mai ușor greutățile din primul an de studii sau cel puțin să le interpretez într-o manieră pozitivă”, ne-a povestit tânăra.

„Fără un management eficient al timpului și fără o dorință asiduă, nu reușești nimic”

Procesul de învățare din universitate diferă mult față de cel din liceu. Fie că permanent trebuie să conspectezi la prelegeri, fie că ai de învățat mai multă informație, fie că apar noi criterii sau puncte ce au nevoie să le acorzi mai multă atenție, fără un management eficient al timpului și fără o dorință asiduă, după părerea protagonistei, nu reușești nimic.

„Pe parcurs, încerci să-ți faci un plan cu ceea ce ar trebui să studiezi și cu ceea ce nu ai reușit încă, căci pentru tine va fi mai ușor să te orientezi prin materie. Pentru o învățare mai eficientă folosesc mai multe metode: markere colorate – pentru dezvoltarea memoriei vizuale –, caiete mari – pentru realizarea conspectelor cu scheme și alte structuri. Și așa la fiecare disciplină, căci consider că pe toate este bine și necesar să le cunoaștem.”

Am vrut să știm cum i-a părut studentei diferența dintre sistemele educaționale din liceu și universitate, cum se realizează notarea sau relația cu profesorii/profesoarele. Tânăra zice că inițial se simțea ciudat când primea vreo notă mai mică, căci, pe parcursul studiilor la liceu, dânsa nu era obișnuită cu așa note. Apoi, ea și-a dat seama că aceste note nu sunt o tragedie și și-a permis să greșească, dar „ca orice student la prima notă negativă am fost cuprinsă de o stare ciudată și de o dezamăgire pentru mine însămi”, a adăugat dânsa. 

„Cu ajutorul unei comunicări eficiente și a pregătirii sistematice de lecții, relația cu profesorii/profesoarele este una constructivă”

Cât despre relația cu profesorii/profesoarele, Elisabeta a spus că nu poate face o comparație între ei/ele, căci aceștia/acestea sunt diferiți/diferite, însă cu ajutorul unei comunicări eficiente și al pregătirii sistematice de lecții, relația cu profesorii/profesoarele este una constructivă.

Voluntariatul ocupă un loc important în viața protagonistei noastre. Așadar, ea ne-a povestit că, deși nu prea are timp, managementul eficient îi permite uneori să se mai implice în activități extracurriculare și de voluntariat. Din spusele studentei, voluntariatul constituie o parte importantă din viața ei, căci i-a conturat caracterul, astfel nu e gata să renunțe complet la acest hobby. „Voluntariatul pentru mine a fost unul dintre cei mai importanți piloni pentru formarea caracterului meu, anume activitățile pe care le-am avut m-au ajutat să mă formez ca personalitate, să am un vocabular bogat și un caracter deschis”, a concretizat Elis.

„Oricât de multe legi și capitole ar fi, sănătatea mintală e mai importantă”

Și, în final, am îndemnat-o pe studentă să vină cu un mesaj pentru toți absolvenții de liceu care au depus deja dosarele la facultatea de drept sau care stau pe gânduri. Dânsa i-a sfătuit să fie deschiși, comunicabili și să nu le fie frică să încerce ceva nou, căci nu au nimic de pierdut. „Pentru toți tinerii și tinerele care își doresc să învețe la o facultate de drept este nevoie de un singur lucru – să aibă dorința de a fi aici și acum, să își dorească să cunoască acest domeniu, căci fiecare lege este interesantă pentru noi în felul ei. Să fiți deschiși/deschise și receptivi/receptive la oricine și la orice pentru a vă crea un atu puternic. Și, nu în ultimul rând, încercați să delimitați timpul liber de cel pentru studii. Faceți o paralelă și încercați să o respectați, fiindcă oricât de multe legi și capitole ar fi, sănătatea mintală e mai importantă”, a concluzionat tânăra.

Dar voi la care facultate ați depus dosarele?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente