(foto) Câștigătorii campionatului Relay Triathlon 2022, echipa Garmin Moldova, despre competiție, sport și participarea în echipă

triatlon
Foto:Relay Triathlon 2022

Duminică, 26 iunie, în parcul Valea Morilor din Capitală s-a desfășurat competiția anuală – Campionatul Moldovei la Triatlon. În cadrul competiției au participat atât sportivi profesioniști, cât și amatori. Triatlonul este o cursă în care participanții parcurg trei etape: înot, ciclism și alergare.

Participanții competiției au concurat pe trei distanțe:
# Super Sprint – 400 de metri înot, 10 km bicicletă și 2,5 km alergare;
# Olympic – 1 500 de metri înot, 40 km bicicletă și 10 km alergare;
# ștafeta echipelor Olympic Relay – 1 500 de metri înot, 40 km bicicletă și 10 km alergare.

Olympic Relay este una dintre cele mai dificile distanțe. Esența probei constă în faptul că primul participant înoată 1,5 km, apoi predă ștafeta celui de-al doilea sportiv. Cel din urmă merge cu bicicleta o distanță de 40 km, după care predă ștafeta celui de-al treilea participant, care, la rândul său, aleargă 10 km și termină cursa. 

Echipa de Triatlon Garmin Moldova a ales ștafeta echipelor, pentru că fiecare sportiv se simte încrezător pe propria distanță. Ei au devenit campioni înregistrând timpul de 2:10:36. Am vorbit cu membrii echipei Vitalie Gheorghița (alergare), Serghei Rodin (bicicletă) și Anatolie Mihaila (înot) despre cum a decurs competiția și ce trebuie de făcut pentru dezvoltarea sportului și promovarea unui stil de viață sănătos în Moldova. 

Vitalie Gheorghița, 40 de ani. Alergător profesionist de 20 de ani. A parcurs distanța din cadrul competiției Olympic Relay 2022  în 31 de minute și 30 de secunde.
Sportivul amator Anatolie Mihaila, 41 de ani. În trecut, s-a ocupat cu înotul. Și-a parcurs distanța sa din cadrul competiției Olympic Relay 2022 în 27 de minute și 26 de secunde. 
Sportivul amator Serghei Rodin se ocupă cu diferite tipuri de sport, dar ciclismul este cel de bază. Este blogger. Și-a parcurs distanța la Olympic Relay 2022 în 1 oră 07 minute și 24 de secunde.

2+1

Până să înceapă competiția, sportivii nu erau siguri dacă echipa lor va participa la campionat. Înotătorul care a făcut parte din echipă în anul 2021 a plecat în străinătate, iar ei au încercat să găsească un al treilea sportiv bun în echipă.

„Nu puteam găsi un sportiv care să fie la nivelul nostru, pentru că noi ne dorim să fim mereu pe primul loc. Dar când l-am găsit, am înregistrat echipa imediat. Nu eram cunoscuți deloc până în ziua campionatului, dar am reușit”, menționează multiplul campion al Moldovei și primul câștigător al maratonului de la Chișinău, Vitalie Gheorghița.

Maratonul Internațional Chișinău 2019. Vitalie Gheorghița

Anatolie Mihaila a început să înoate din copilărie. Până la vârsta de 13 ani, pasiunea pentru acest sport a fost alimentată de antrenamente, iar apoi și-a abandonat hobbyul. Dar totul s-a schimbat când fiul său a devenit interesat de sport.

„În 2015, mi-am dus copilul la polo pe apă și, ca să nu stau doar să-l aștept, am început să înot. Am întâlnit antrenorul cu care am lucrat în copilărie și am început să mă antrenez deja cu înotători profesioniști. Continui și acum să mă antrenez de patru ori pe săptămână. Nu m-am gândit ce înseamnă acest sport pentru mine, dar după antrenamente primesc un fel de satisfacție, un aflux de forță și energie. Îmi place această stare”, spune Anatoli. 

Sportivul spune că oferta de a participa la campionat a fost una neașteptată pentru el, dar este recunoscător pentru această oportunitate și pentru emoțiile pe care le-a primit.

Bloggerul și ciclistul, precum și ambasadorul Federației de Triatlon a Republicii Moldova, Serghei Rodin, consideră că nu există nicio problemă că sportivii s-au văzut pentru prima dată chiar la campionat: „Noi practicăm diferite sporturi. Triatlonul este disciplina care le combină pe toate trei. Din acest motiv ne-am antrenat separat. Mai departe deja fiecare își face lucrul cum poate mai bine”.

Campionatul Moldovei la Triatlon 2019, Serghei Rodin

Orhei vs Chișinău

Echipa Garmin Moldova a participat la campionat și în anul 2021. Atunci la fel au luat primul loc la distanța Olympic Relay. Doar că anul trecut competiția a avut loc la Orhei. Sportivii menționează că la competiția precedentă au fost mai mulți participanți.

„Nu știu de ce s-a întâmplat așa. Poate că mulți au refuzat, pentru că au fost nevoiți să înoate în lacul Valea Morilor. Dar în privința organizării mereu a fost dificil. De exemplu, a organiza curse de biciclete în centrul orașului înseamnă blocarea străzilor”, spune Vitalie.

Campionatul Moldovei la Triatlon 2021, echipa Garmin Moldova

„Anul acesta a existat o suprapunere, deoarece două evenimente au coincis: campionatul Moldovei la ciclism și competiția de înot. A fost un weekend încărcat. Dar avantajul este că, campionatul național din Capitală este grozav. Deși la Orhei tot a fost o atmosferă aparte”, a adăugat Serghei.

Garmin & Triatlon

Orice competiție presupune multe antrenamente. Campionii notează că pentru ei sportul a devenit de mult timp un mod de viață. Vitali, de exemplu, aleargă în fiecare zi și, de asemenea, îi antrenează pe alții. Sergei are cinci antrenamente pe săptămână, iar Anatoli înoată de patru ori pe săptămână.

O etapă importantă a pregătirii este urmărirea rezultatelor. Pentru al doilea an consecutiv, echipa este susținută de reprezentantul oficial al mărcii Garmin în Moldova, Navi Solutions. Toți trei au ceasuri multisport Garmin care îi ajută să-și planifice și să efectueze antrenamentele și, cel mai important, să le urmărească și să le analizeze rezultatele.

Show-room Garmin, ceasurile multisport

„Cel mai comod și practic accesoriu pentru monitorizarea antrenamentelor de alergare este un ceas sport modern. În primul rând, îți poți monitoriza starea fizică în timp real, iar în al doilea rând, poți face unele ajustări în timpul antrenamentelor. Și, bineînțeles, poți face o analiză a activității tale. Antrenez și alți băieți, așa că este foarte important faptul că poți să urmărești activitatea tuturor de la distanță”, subliniază Vitalie.

Sportivul notează că ceasul Garmin fenix 7 îl ajută să calculeze cu precizie ritmul în alergarea pe distanțe lungi, să creeze un antrenament în funcție de terenul distanței viitoare, să determine direcția antrenamentului (aerob sau anaerob), să monitorizeze nivelul de oxigen pe o distanță lungă și, de asemenea, înțelege cât de eficient este antrenamentul, bazându-se pe ritmul cardiac și viteza de alergare.

Ceasul multisport Garmin Fenix 7

„Puterea echipei este în fiecare membru al ei. Puterea fiecărui membru se datorează echipei”

Sportivii ar fi putut participa la campionat și individual, nu doar în echipe. Dar eroii noștri preferă mai mult acest format.

Relay Triathlon 2022, echipa Garmin Moldova

„Ciclismul este în general un sport de echipă. Când o echipă evoluează într-o competiție, ideea este că fiecare participant trebuie să-și facă treaba pentru ca o singură persoană să câștige. Și aceste procese sunt dificile. La noi la fel: unul aleargă, altul înoată, iar al treilea merge cu bicicleta. Este o combinație de lucruri complexe. Inclusiv și procesul de a transmite cipurile între cei trei participanți trebuie de calculat minuțios. Oamenii pot face lucruri minunate împreună. Există un proverb african: dacă vrei să alergi repede – aleargă singur; dacă vrei să alergi departe – aleargă în echipă”, spune Serghei Rodin.

Înotătorul Anatoli notează că cel mai important este spiritul de echipă: „Sunt doar plusuri să fii parte a unei echipe, pentru că există spirit, și tu îl simți. Acest lucru îți dă energie, atât în ​​timpul competiției, cât și înainte și după. În general este mai distractiv. Chiar și în timpul antrenamentului, îmi este mai interesant să mă antrenez cu un grup de înotători. Dar pot să mă antrenez și singur, iar ceasurile Garmin îmi oferă această posibilitate”.

Ciclistul Serghei Rodin, Relay Triathlon 2022

Atitudinea față de sport în Moldova

Primul campionat de triatlon în aer liber din Moldova a avut loc în anul 2017. Multe lucruri s-au schimbat în acest timp, dar există sportivi profesioniști și iubitori ai unui stil de viață sănătos pentru care competițiile sunt o tradiție anuală. Acesta este un alt motiv pentru a vă întâlni cu prietenii, pentru a vedea rezultatele antrenamentelor grele, precum și oportunitatea de a populariza sportul în rândul oamenilor.

Sportivii pot participa la competiții și în alte țări. Un alt punct de atracție pentru iubitorii de triatlon este Ironmanul. Acesta este un concurs care cuprinde o serie de competiții de triatlon pe distanțe lungi organizate de World Triathlon Corporation. Ironmanul este considerat una dintre cele mai dificile competiții de o zi din lume.

Ciclistul Serghei Rodin

În general, în Moldova fiecare sport este popular în felul său. Ciclistul Serghei crede că va fi mult mai ușor să depășim dificultățile existente atunci când se vor face modificări în legislație: „Am pierdut vechile programe care erau încă din Uniunea Sovietică. Această schemă nu mai poate funcționa acum. Trebuie să adoptăm sistemul european de cluburi și să schimbăm legislația. De exemplu, în Italia, întreprinderile au dreptul să trimită o parte din banii din impozitele pe care le plătesc statului către sport. Cu acești bani poți organiza competiții și susține sportul la un nivel înalt. La noi însă sponsorii obțin resurse din diferite mijloace”.

Un alt punct important este popularizarea sportului în țară. Vitalie crede că organizații precum RunMoldova au adus o contribuție foarte mare acestei cauze, schimbând în multe privințe atitudinea iubitorilor de sport față de alergare. Fiecare dintre noi poate contribui la popularizarea oricărui tip de sport – practicându-l, vorbind despre el, participând la competiții.

Așteptările și planurile echipei pentru viitorul apropiat

Alergătorul Vitalie Gheorghița, Relay Triathlon 2022

În zilele noastre este dificil să-ți faci planuri. Însă sportivii cred că scopul lor principal este să continuie să se dezvolte, pentru că anul viitor vor să participe din nou la campionatul Moldovei de triatlon cu aceeași echipă.

Serghei vrea să devină campionul Moldovei anul viitor la ciclism în proba la cronometru. Și, de asemenea, va continua să depună toate eforturile pentru dezvoltarea ciclismului în Moldova, vorbind despre activitatea comunității de ciclism. Vitalie se pregătește de Maratonul Internațional Chișinău, care va avea loc în capitală în septembrie. De asemenea, va continua să-i antreneze pe toți doritorii. Anatolie plănuiește să mențină regimul de antrenamente și așteaptă cu nerăbdare noile competiții, menționând că ar fi bine să fie mai multe, inclusiv pentru copii.

Relay Triathlon 2022, echipa Garmin Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente