Astăzi este Ziua mondială a șahului! Vă prezentăm opt curiozități despre unul dintre cele mai inteligente jocuri din lume

șah
Foto:Randy Fath

Șahul este considerat unul dintre cele mai inteligente jocuri din lume. Își are originea în India, iar prima mențiune despre acest joc datează aproximativ prin anii 500 î.Hr. În anul 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care a decretat data de 20 iulie „Ziua Mondială a Șahului”. Cu această ocazie, vă propunem să urmăriți o listă cu opt curiozități despre șah.

Vă invităm să vedeți care sunt cele opt curiozități.

#1. Aproximativ 70 % din populația adultă (SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia, India) a jucat șah la un moment dat în viața lor și 605 milioane de adulți joacă șah în mod regulat.

Sursă foto: Felix Mittermeier

#2. Într-o partidă de șah clasic, care durează aproximativ trei-patru ore, un șahist profesionist consumă mai multe calorii decât un fotbalist într-un meci.

Sursă foto: Vlad Sargu

#3. Prima tablă de șah cu carouri albe și negre a fost realizată în Europa în 1090.

Sursă foto: Barry Weatherall

#4. În multe țări, pionul este denumit soldat, dar în limba germană are probabil cel mai simpatic apelativ – bauer, ceea ce înseamnă fermier sau țăran.

Sursă foto: Randy Fath

#5. Din punct de vedere matematic, există mai multe jocuri posibile de șah decât există atomi în universul observabil.

Sursă foto: Praveen Thirumurugan

#6. Abhimanyu Mishra este cel mai tânăr mare maestru din istoria șahului. La 12 ani, patru luni și 25 de zile el a depășit recordul lui Serghei Karjakin, cel care a ajuns mare maestru al șahului la vârsta de 12 ani și șapte luni.

Sursă foto: Twitter/ChessBase India/David Llada

#7. În același timp, cel mai bătrân și cel mai mare maestru al șahului în viață este Iuri Averbah, care a împlinit 100 de ani și și-a serbat ziua de naștere în mai 2022.

Sursă foto: Maria Emelianova

#8. Cea mai lungă partidă de șah s-a jucat în anul 1989, la Belgrad, și a durat 269 de mutări. Jucătorii au fost Ivan Nikolic și Goran Arsovic. Într-un final, jocul s-a încheiat cu egalitate.

Sursă foto: Elia Pellegrini
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente