Absolventă a programului de studii „Tehnologia și managementul în Alimentația Publică”, promoția 2018, Aliona Zolotariova, întruchipează modelul perfect al perseverenței în realizarea unui vis măreț – deserturile vegane.
Parcursul Alionei Zolotariova spre deserturile vegane a început din studenție. Dulciurile, pentru care avea o mare pasiune din copilărie, i-au creat în timp probleme de sănătate, ceea ce a determinat-o să ia o decizie radicală – să se reorienteze spre deserturile vegane. Primul pas a fost să urmeze studiile la specialitatea TTMAP – Tehnologia și Managementul în Alimentația Publică din cadrul Departamentului Alimentație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor, UTM, unde a învățat cum e posibilă înlocuirea dulciurilor industriale, care conțin mult zahăr și coloranți, cu substituenți naturali. Așa a apărut ideea creării rețetelor pentru deserturi vegane.
Treptat, studiile aprofundate în domeniu au dat rezultate: visul său a început să se proiecteze în realitate. Avea pregătirea teoretică necesară, competențe practice de bază în domeniul patiseriei și cofetăriei, cunoștea modificările ce au loc în interiorul fiecărui ingredient în timpul tratamentului termic, putea să argumenteze compatibilitatea diferitelor materii prime etc. Timp de aproximativ jumătate de an a creat deserturi pentru cei dragi, care au încurajat-o să-și promoveze rețetele pe internet. Apoi a întâlnit-o pe Diana Chistol, cunoscută pentru pasiunea sa față de alimentația și stilul de viață sănătos, cu care a început o frumoasă colaborare.
Duetul lor era sortit succesului: Aliona – având cunoștințe teoretice profunde despre alimente, dar și experiență practică, iar Diana – cu spirit de antreprenor, experiență la Paris, dar și cu marea dorință de a reveni în Republica Moldova și a realiza aici lucruri frumoase. Au început cu promovarea pe Instagram a creației lor comune – Cosmos_laboratory, lansând ulterior propria afacere – SRL-ul cu același nume, în cadrul căruia și-au propus să producă „cele mai sănătoase deserturi cu gust cosmic”. În ianuarie 2021 lucrau deja în laboratorul lor propriu. Din start, au început să colaboreze cu cinci restaurante și cafenele din Chișinău, care preluau comenzi online. Treptat, își extindeau sortimentul deserturilor vegane, iar tot mai mulți consumatori se interesau de deserturile lor sănătoase – biscuiți, pișcoturi, prăjituri şi produse conservate de patiserie, dar și pâine, macaroane, tăiței, produse din cacao, ciocolată, inclusiv delicioasa ciocolată raw, foarte apreciată în Franța.
Aliona spune că modul său de alimentație a influențat-o plenar – la nivel psihologic, profesional, personal. Cum? Pentru ea, alimentația nu mai este o banală necesitate fizică sau o rutină. Alimentația sănătoasă are efecte benefice asupra frecvenței sale vibraționale. A devenit mai intuitivă, mai creativă, simte că are mai multă energie naturală. Și se bucură de asta în fiecare zi.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.