Pentru prima dată în istoria Ucrainei va apărea o uniformă militară pentru femei. Cele mai importante evenimente din a 145-a zi de război

femei
Foto:inosmi

Astăzi este a 145-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În curând, pentru prima dată în istoria Forțelor Armate ale Ucrainei, va apărea o uniformă militară feminină unificată, din motiv că mărimile și stilul uniformei pentru bărbați este incomodă și nefuncțională pentru femei.

În prezent, aproximativ 57 000 de femei servesc în Forțele Armate ale Ucrainei împreună cu voluntari din comunitățile teritoriale. Dintre acestea, aproximativ 32 000 se află în zona de luptă.

🟣 Un atac cu patru rachete lansate din Marea Neagră a fost efectuat în Odesa. O rachetă a fost doborâtă deasupra mării, altele două au lovit instalația de infrastructură militară, iar cea de-a patra a lovit podul de peste estuarul Nistrului, pe care armata rusă îl bombardează din aprilie.

🟣 Instanța din Rusia a amendat Google cu aproape 22 de miliarde de ruble (aproximativ 373,3 milioane de dolari) pentru că a refuzat în mod repetat să elimine „informațiile interzise” de pe YouTube.

Aceasta este a doua amendă pentru compania americană: în decembrie 2021, aceasta a fost amendată cu 7,2 miliarde de ruble (123,8 milioane de dolari).

🟣 Irâna Venediktova a comentat pentru prima dată revocarea sa din funcția de procuroră generală a Ucrainei. Ea a spus că a „crescut” și că „are cu ce să fie mândră”, că nu intenționează să se certe cu președintele și le-a urat tuturor doar binele.

Venediktova a subliniat că nu-și poate imagina că astfel de probleme pot fi rezolvate în culise, fără respect reciproc și „nu într-o manieră de afaceri”. „Cu alte cuvinte, de îndată ce etapa de «rezolvare» a situației actuale va fi finalizată într-o manieră adecvată și de înțeles pentru toate părțile, voi face un comentariu exhaustiv. Am cu ce să fiu mândră în funcția mea, am demonstrat rezultate bune în muncă, am reușit să unesc elita mondială juridică, profesională, procesuală penală în jurul problemelor Ucrainei în interesul Ucrainei”, a adăugat ea.

🟣 Uniunea Europeană a decis să aloce încă 500 de milioane de euro pentru asistență militară Kievului din motiv că ostilitățile din Ucraina vor continua. Despre acest lucru a anunțat șeful serviciului extern al UE, Josep Borrell.

🟣 Fostul șef al Departamentului Serviciului de securitate al Ucrainei din Crimeea Oleh Kulânâci a fost arestat până pe 13 septembrie fără posibilitatea eliberării pe cauțiune. El este suspectat de colaborare cu serviciile speciale ruse.

🟣 Autoritățile elvețiene nu vor accepta pentru tratament ucrainenii care au fost răniți în timpul războiului cu Rusia, deoarece astfel de acțiuni ar fi contrare legilor neutralității elvețiene.

Ziarul Tages Anzeiger relatează că autoritățile mai multor cantoane elvețiene erau pregătite să primească ucrainenii răniți la cererea structurilor NATO care organizează tratamentul victimelor în timpul războiului. Cu toate acestea, sosirea lor a fost blocată de autoritățile federale ale țării.

🟣 H&M a decis să plece de pe piața din Rusia. Pe lângă rețeaua de magazine cu același nume de vânzare de haine și articole de uz casnic, vor părăsi țara și alte mărci, precum rețelele Cos, Monki și Other Stories.

H&M părăsește Rusia după același scenariu ca și IKEA: compania va organiza reduceri pentru a-și goli depozitele.

🟣 De la începutul agresiunii pe scară largă a Federației Ruse, au fost investigate peste 500 de cazuri privind faptele activităților de colaborare a autorităților ucrainene locale cu armata rusă. Acest lucru a fost raportat de centrul de presă al Serviciului de securitate al Ucrainei.

🟣 În orașul Torețk, regiunea Donețk, șase persoane au murit în urma bombardamentelor lansate de armata rusă, informează Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

„În dimineața zilei de astăzi, 18 iulie, Torețkul a fost bombardat: o clădire cu două etaje în care se aflau oameni a fost distrusă în urma unui impact cu un proiectil”, menționează autoritățile.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente